ALERTĂ METEO: Radiaţii periculoase, în plină caniculă. Avertisment pentru cei aflaţi pe litoral

Valul de caniculă care s-a abătut asupra României a adus, sâmbătă, temperaturi extreme de peste 40 de grade Celsius în marile oraşe, în timp ce radiaţiile ultraviolete au ajuns la un nivelul periculos.

25 iul. 2015, 09:41

Temperaturile resimţite sâmbătă,  la ora 12.00, sunt absolut terifiante. La Arad se înregistrau 43 de grade Celsius, în timp ce în Timişoara şi Oradea mercurul din termometre indica 46, respectiv 45 de grade. 42 de grade erau la Bucureşti şi Craiova, iar în Focşani şi Iaşi temperaturile erau de 41 de grade.

Citeşte şi COD PORTOCALIU şi GALBEN de caniculă în weekend: Temperaturi de 39 grade Celsius la umbră

„Cerul este lipsit de nori, ceea ce favorizează atingerea nivelului de 8 a radiaţiilor ultraviolete în sudul ţării şi pe litoral. Pentru că vorbim de o scară de la 1 la 11, nivelul 8 al radiaţilor este mare mai ales la populaţia care se expune la soare. În plus, pe litoral ultravioletele sunt amplificate de nisip şi luciul apei, de aceea nu este bine să stăm pe plajă, mai ales cu copii mici”, a declarat meteorologul România TV Gabriela Bancilă.

(w500) Nivelul de

Se înregistrează peste 35 de grade în foarte multe localităţi, însă temperaturile sunt înregistrate în staţiile ANM, la 2 metri de sol, sol cu verdeaţă şi umbră. Astfel, că temperatura real resimţită este cu până la 10 grade mai mare, mai ales în aglomerările urbane.

(w500) Temperatur