Alimente care-ţi redau vitalitatea după revenirea la serviciu

După mai multe zile libere, e posibil să ai o stare de spirit proastă. Include aceste alimente în meniu pentru a-ți recăpăta entuziasmul, pentru îmbunătățirea concentrării și a memoriei.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 07:01
Alimente care-ţi redau vitalitatea după revenirea la serviciu

Ca să ai energie și voie bună ai nevoie de magneziu, fier, calciu, vitamine (A, complexul B, inclusiv acid folic, D, E) și acizi grași Omega-3. Uite din ce le poți procura!

Un ou la micul dejun

Oul este un aliment complet. Fierbe unul la masa de dimineață! Îți iei din el acid folic care asigură o bună activitate a creierului și vitamina B12 care joacă un rol important în buna funcționare a celulelor nervoase. Are și vitamina D care te ține departe de stările depresive.

Sfat! Consumă un ou la două zile, de preferat fiert sau poșat.

Nuci, la gustări

Ia la serviciu câteva nuci pentru a le mânca între mesele principale de peste zi! Mențin sațietatea și-ți iau gândul de la dulciuri rafinate. Conțin iod, cu efect benefic pentru vasele de sânge de la nivelul creierului, acizi grași Omega-3 care alungă depresia și asigură buna funcținare a creierului. Iodul influențează în mod pozitiv tiroida, ferindu-te de letargie, depresie, îngășare cauzate de hipotiroidism sau tiroidă „leneșă”.

Alege să mănânci pește la prânz sau cină

Peștele este o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale pentru alungarea gândurilor negative, a asteniei și a depresiei. Dacă nu reușești să mănânci pește peste zi, păstrează la frigider ulei de ficat de cod din care iei o linguriță pe zi pentru un plus de vitamina D și acizi grași Omega-3.

Coace sfeclă roșie

Sfecla și rădăcinoasele în general, îți asigură necesarul zilnic de potasiu și acid folic, importante pentru a fi optimist și pentru a avea o memorie bună. Ce are deosebit sfecla roșie este prezența în compoziția ei a 2 substanțe cu efect antidepresiv: uridina și aminoacidul betaină. Acestea îmbunătățesc capacitățile de atenție și concentrare, contribuie la formarea sinapselor nervoase și a membranelor celulare. Un alt efect este acelea de stimulare a sintezei neurotransmițătorului dopamină, substanță secretată de creier care dă vitalitate, rezistență la stres și o stare de spirit bună.

Puțin usturoi sau ardei iute, la masa de seară

Atât usturoiul, cât și ardeiul iute conțin capsaicină, substanță cunoscută ca analgezic și care stimulează producția de endorfină, supranumită hormonul fericirii. Secretarea de endorfine la nivelul sistemului nervos central nu este stimulată doar de condimente, ci și de râs, mișcare sau sex.

Extrapont

În prima săptămână după un concediu sau după câteva zile libere la dulciuri, mezeluri, semipreparate, produse alimentare care conțin arome, aditivi, coloranți, mult zahăr! Îți dau energie doar pe moment.

Te-ar mai putea interesa: 10 carențe vitaminice care provoacă depresie