Români obligaţi să dea înapoi alocaţiile de stat pentru copii

Publicat: Luni, 18 Decembrie 2017 10:21 // Actualizat: Luni, 18 Decembrie 2017 11:52 // Sursa: romaniatv.net

Zeci de familii din judeţul Olt vor trebui să dea înapoi banii încasaţi cu titlu de alocaţii de stat pentru copii. Şi asta deoarece au beneficiat de acest drept atât în ţară, cât şi în străinătate.

Aproximativ 50 de familii din judeţul Olt vor trebuie să dea înapoi banii încasaţi cu titlu de alocaţii de stat pentru copii. Şi asta întrucât au beneficiat în mod nejustificat de acest drept atât în ţară, cât şi în străinătate, scrie gazetaoltului.ro.

Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt au depistat, de la începutul anului, mai multe cazuri de încasări ilegale a alocaţiilor de stat pentru copii, mai precis de plată dublă a alocaţiei pentru minorii ai căror părinţi lucrează în străinătate.

"Numărul debitorilor ca urmare a încasării alocației de stat atât în România, cât și într-un alt stat din Uniunea Europeană este de 48, iar suma este în cuantum de 39.554 lei, ele înregistrându-se pentru lucrătorii migranți care lucrează în state ca: Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cipru, Italia și Spania", a precizat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

Citeşte şi Ajutor de până la 1.200 lei pentru familiile monoparentale de la Primăria Capitalei. Ce alte ajutoare mai pot primi bucureştenii

Toţi cei depistaţi cu alocaţii duble trebuie să le returneze integral. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să aleagă acum: ori primesc numai banii din România, în valoare de 84 lei de copil, ori cei din străinătate, care pot ajunge şi la 200 euro de copil, sau mai mult, în funcţie de ţara unde lucrează.

Regulamentul european spune că o familie poate primi ajutor social de la un singur stat, fie cel de adopţie, fie cel de domiciliu. Până acum, statele membre mergeau pe încrederea şi pe conştiinţa cetăţenilor şi nu cereau negaţie din statul membru. În prezent, printr-un protocol, s-a convenit ca din România să se ceară negaţii. Conform legislaţiei europene, orice copil născut în Uniunea Europeană a cărui părinţi lucrează cu forme legale în statele europene are dreptul de a primi o alocaţie subvenţionată de statul pe teritoriul căruia sunt angajaţi părinţii lui. Legislaţia, însă, prevede clar că nu pot fi încasate două alocaţii. Pentru a beneficia de alocaţie europeană, cel puţin unul dintre părinţi trebuie să lucreze cu contract legal în statul respectiv. În anul 2016, 21 de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii au încasat acest drept, atât în ţară cât şi în străinătate, înregistrându-se astfel plăţi necuvenite. Pentru aceştia s-au constituit debite cu o valoare totală de 27.828 lei. Ţările în care au lucrat sunt: Italia, Spania, Belgia, Irlanda şi Olanda.

Citeşte şi Anunţ important pentru românii care lucrează în străinătate. Cum pot obţine bani în plus dacă lucrează într-un stat membru UE

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alocatii alocaţii de stat alocatii ilegale Olt
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6669
RON
20 Oct
noapte 11 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H