Amazon se lansează în România. Gigantul american a închiriat 13.500 de metri pătraţi în Pipera şi angajează 1.300 de oameni

Amazon angajează 1.300 de salariați în București și a închiriat 13.500 de metri pătrați în Pipera de la fondul de investiţii Globalworth, acesta fiind cel mai nou semn că gigantul american este pe cale să se lanseze oficial în România.

17 oct. 2017, 10:13
Amazon se lansează în România. Gigantul american a închiriat 13.500 de metri pătraţi în Pipera şi angajează 1.300 de oameni

De altfel, Amazon ar fi recrutat deja o parte dintre angajații Intel din România, potrivit zf.ro. Luând în calcul o chirie medie de 12 euro pe metrul pătrat, Amazon va plăti anual către Globalworth aproape 2 milioane de euro, mai scrie sursa citată.

Citeşte şi Directorul Amazon Studios, suspendat din cauza unor acuzaţii de hărţuire sexuală

Amazon deține deja un centru de logistică la Iași, dar nu este prezent la nivel oficial în țara noastră, iar românii nu pot pot achiziționa produse de pe site-urile Amazon cu extensie în România.

De ce ar veni Amazon în România

Grupul ar putea profita de faptul că România are cel mai mare număr de programatori din Europa, iar forța de muncă este ieftină și bine instruită. De asemenea, și apetitul românilor pentru tehnologie este tot mai mare, iar cumpărăturile online sunt tot mai folosite. Mai mult, România are și una dintre cele mai bune infrastructuri de internet din lume ca viteză.

Intrarea Amazon în România ar schimba total peisajul comerțului online din România, dominat de o mână de companii, precum Emag, Altex/Media Galaxy, Evomag, Quickmobile și Cel.ro.

Emag este deținut de către grup sud-african Naspers, în vreme ce Altex și Media Galaxy sunt proprietatea omului de afaceri Dan Ostahie. Recent, Cel.ro a cumpărat și domeniul Domo.ro.

Amazon este celebru în întreaga lume prin prețurile mici pe care le practică și reducerile masive din anumite perioade ale anului, astfel că și consumatorii ar putea beneficia dacă Amazon se lansează în România.

Citeşte şi Trump acuză cea mai mare companie de vânzări online că afectează grupurile retail: Locurile de muncă sunt pierdute

Cel mai mare retailer online din lume

Amazon este cel mai mare retailer online din lume, acesta având anul trecut venituri totale de 135,98 miliarde de dolari, în urcare cu 27,1% față de 2015. Potrivit topului Fortune Global 500, Amazon se află pe poziția 26 în topul celor mai mari companii la nivel mondial.

Amazon a raportat pentru 2016 un profit total de 2,37 miliarde de dolari, în urcare cu 297%.

Colosul american are active totale de peste 83,4 miliarde de dolari și peste 341.000 de salariați în întreaga lume. Valoarea bursieră a Amazon este în acest moment de 482 de miliarde de dolari.

Presa a scris de curând că Amazon ar putea începe să vândă și medicamente pe site-ul său, ceea ce ar afecta marile lanțuri de distribuție la nivel mondial.

Extindere continuă

Amazon se află în mijlocul unei campanii globale de extindere. În SUA, grupul a achiziționat recent retailerul Whole Foods din SUA și acum deține și primele magazine fizice. În presă au apărut, însă, recent speculații că Amazon ar dori să preia și lanțul de hypermarketuri Carrefour, prezent și în România.

În Orientul Mijlociu, Amazon a cumpărat Souq.com, cel mai mare retailer online din regiune.

Concomitent, gigantul investește 5 miliarde de dolari în India și a deschis operațiuni în Australia.

Mii de companii depinde de Amazon

De asemenea, de Amazon depind mii de companii la nivel global, căci pe serverele sale sunt găzduite serviciile a nenumărate companii. Spre exemplu, platforma de filme și seriale Netflix folosește serviciile Amazon Web Services (AWS), dar și rețeaua socială Twitter, serviciul de transport Lyft, NASA, producătorul de smartphone-uri HTC, grupul de presă Hearst, furnizorul de cablu Comcast, producătorul japonez de camere foto Canon sau grupurile industriale BMW și General Electric.

Pe lângă comerțul online, Amazon deține și unele dintre cele mai populare site-uri din lume, așa cum este cazul bazei de date despre filme IMDb, Alexa, Audible – care vinde audiobook-uri sau Twitch – un site de streaming pentru împătimiții de jocuri video.

Tot în domeniul video, Amazon deține serviciul Prime Video, similar Netflix. Acesta oferă utilizatorilor filme și show-uri tv. De altfel, începând din 2015, Amazon a început chiar să câștige premii Emmy pentru peliculele produse. Amazon Prime Video este deja disponibil în România.

Concomitent, Amazon este și cel mai mare distribuitor de cărți electronice din lume datorită e-readerelor Kindle și produce chiar și tablete dotate cu sistemul de operare Android și conectate la serviciile sale online.