Ambasadorul britanic: Mii de soldaţi britanici au participat în acest an la exerciţii în România

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a afirmat sâmbătă, la Constanţa, că în acest an mii de soldaţi britanici au participat la exerciţii în România, amintind de Noble Jump, dar şi de prezenţa celor patru avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice care execută până la sfârşitul lunii august misiuni de poliţie aeriană alături de militari români.

29 iul. 2017, 14:20
Ambasadorul britanic: Mii de soldaţi britanici au participat în acest an la exerciţii în România

Paul Brummell a fost prezent, sâmbătă, la o conferinţă de presă organizată pe distrugătorul britanic HMS Duncan, care se află în Portul Constanţa.

„Reprezintă un an în care relaţiile bilaterale dintre Marea Britanie şi România sunt foarte adânci, mai mult decât am făcut în anii precedenţi, reprezintă dezvoltarea relaţiilor bilaterale de apărare între Marea Britanie şi România. Mii de soldaţi britanici au luat parte în acest an în exerciţii în România, inclusiv exerciţiul NATO Noble Jump la centrul de la Cincu. Iar în ceea ce priveşte partea aeriană, chiar astăzi avem patru aeronave Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale, care împreună colegii români participă la misiuni de poliţie aeriană”, a afirmat ambasadorul britanic.

El a mai spus că nava HMS Duncan este cel mai distrugător britanic, amintind că în urmă cu trei luni un alt distrugător britanic – HMS Daring, s-a aflat în Portul Constanţa, desfăşurând atunci antrenamente comune cu militarii de pe Fregata Regele Ferdinand.

La conferinţa de la bordul distrugătorului britanic a participat şi ambasadorul Turciei în România, Koray Ertas. El a amintit despre parteneriatul dintre România şi Turcia, care îşi propune să promoveze stabilitatea la Marea Neagră, dar şi securitatea şi pacea în regiune.

La rândul său, comandantul Grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), James Morley, a prezentat în cadrul conferinţei care sunt misiunile principale ale grupării.

„În primul rând, trebuie să rămână la un standard înalt de promptitudine pentru a răspunde în caz de criză militară sau umanitară. Nu putem şti niciodată ce evenimente sau ameninţări neprevăzute pot apărea, dar la oricare dintre acestea gruparea trebuie să răspundă. Pentru ca grupul să îşi poată menţine această promptitudine noi desfăşurăm o serie de exerciţii. Astfel putem fi apţi să operăm ca o forţă NATO”, a afirmat comandantul Grupării.

El a mai spus că un alt rol al grupării îl reprezintă împiedicarea migraţiei ilegale. „Traficanţii exploatează migranţii vânzându-le ideea că o călătorie pe mare spre Europa este uşoară. Nu este cazul. Marea Mediterana şi Marea Egee pot fi la fel de greu de traversat precum Oceanul Atlantic sau Pacific. Din nefericire, mulţi dintre aceşti migranţi, inclusiv copii, plătesc cu viaţa pentru această idee. În scopul de a opri drumul migranţilor spre Europa, navele noastre colaborează cu garda de coastă a Greciei şi Turciei”, a mai afirmat comandantul James Morley.

Distrugătorul britanic „HMS Duncan” (D37) şi fregata turcească „TCG Yildirim”, care fac parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), au sosit la sfârşitul acestei săptămâni în Portul Constanţa, aceste nave desfăşurând recent antrenamente şi misiuni specifice alături de fregata „Regele Ferdinand”, în Marea Neagră.

Citeşte şi Rusia reacţionează la suplimentarea capacităţilor NATO în România. Mişcări de trupe la graniţă