Ambasadorul nord-coreean declarat „persona non grata” şi expulzat din Malaezia, după asasinarea lui Kim Jong Nam

Autoritățile din Malaezia au decis sâmbătă expulzarea ambasadorului nord-coreean la Kuala Lumpur și l-au declarat "persona non grata", cerându-i să părăsească teritoriul malaezian în termen de 48 de ore, informează Reuters.

04 mart. 2017, 15:50
Ambasadorul nord-coreean declarat „persona non grata” şi expulzat din Malaezia, după asasinarea lui Kim Jong Nam

Decizia intervine după aproape trei săptămâni de la asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un, în aeroportul din Kuala Lumpur.

Surse oficiale americane și sud-coreene au afirmat că fratele vitreg al lui Kim Jong Un ar fi fost asasinat de agenți ai regimului de la Phenian.

Ambasadorul nord-coreean la Kuala Lumpur, Kang Chol, a declarat luna trecută că țara sa ‘nu poate avea încredere’ în modul în care autoritățile din Malaezia gestionează investigarea acestui caz. El a acuzat totodată Malaezia de ‘înțelegere secretă cu forțe externe’, făcând aluzie la Coreea de Sud.

Malaezia i-a cerut ambasadorului nord-coreean să-și ceară scuze pentru acuzațiile făcute, însă nu a primit niciun răspuns, potrivit ministrului malaezian de externe, Anifah Haji Aman. „Malaezia va reacționa ferm împotriva oricărei insulte sau oricărei încercări de a-i fi stricată reputația”, a declarat sâmbătă Anifah, conform Agerpres.