Procentul de îndatorare a populaţiei va creşte uşor în următoarele 6 luni

Procentul de îndatorare a populației va crește ușor în următoarele 6 luni, datorită creditelor accesibile tuturor, dar numărul de persoane cu dificultăți de plată va rămâne constant, reiese dintr-un studiu al Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC) prezentat, joi, într-o conferință de presă.

25 mai 2017, 07:42
Procentul de îndatorare a populaţiei va creşte uşor în următoarele 6 luni

„Așteptările privind anul 2017 sunt mai degrabă prudente în ceea ce privește colectarea creanțelor datorită noilor reglementări din piață. Atât companiile de management al creanțelor cât și debitorii vor avea nevoie de timp să se adapteze la schimbările din piață. În pofida acestor rezerve, majoritatea membrilor asociației sunt de părere că procentul de îndatorare a populației va crește ușor în următoarele 6 luni datorită creditelor accesibile tuturor, dar numărul de persoane cu dificultăți de plată va rămâne constant”, se arată în document.

Conform sursei citate, valoarea creanțelor gestionate de companiile românești în piața locală a crescut cu 45% în 2016 față de anul precedent.

Citeşte şi Numărul românilor cu restanţe la bănci a scăzut cu peste 5.000 în luna februarie

„În ceea ce privește volumul de creanțe externalizate în România, trendul de creștere s-a menținut și în 2016. Față de 2015, numărul de cazuri externalizate a crescut moderat cu doar 2%. Creanțele externalizate garantate în 2016 au reprezentat 2,5% (2,6 milioane euro) din totalul creanțelor bancare B2C (persoane fizice) domestice externalizate din punct de vedere al valorii, în timp ce creanțele garantate achiziționate reprezintă sub 1% (0,89% sau 1.2 milioane euro) din totalul creanțelor bancare domestice achiziționate”, menționează sursa citată.

AMCC precizează că sectorul telecomunicațiilor a fost unul dintre cele mai active, numărul de cazuri reprezentând 68% din numărul total de cazuri de creanțe locale externalizate.

„Valoarea creanțelor domestice B2C (persoane fizice) colectate în 2016 a crescut cu 20% comparativ cu 2015, deoarece creanțele externalizate B2C au înregistrat o creștere de 31% din punct de vedere al valorii recuperate. Un factor important care a influențat această creștere este legat de recenta îmbunătățire a mediului economic din România. Creantele de tip B2B (persoane juridice) colectate în 2016 au ajuns la valoarea de 93,6 milioane euro pentru piața românească, reprezentând 84,500 cazuri”, conform sursei citate.

Citeşte şi Ministrul Agriculturii: Fermierii pot accesa credite guvernamentale de până la trei milioane de euro

Creanțele externalizate sau achiziționate garantate au reprezentat în 2016 un procent de 18% (18,9 milioane euro) din valoarea totală a creanțelor bancare externalizate B2B (persoane juridice) în România.

„Cel mai important sector pentru segmentul creanțelor domestice externalizate de tip B2B (persoane juridice), din punct de vedere al numărului de cazuri, este sectorul telecom, care reprezintă 44% din numărul total. Celelalte sectoare (farmaceutic, construcții, agricultură etc.) au înregistrat un număr mare de cazuri (50%)”, mai arată AMCC.