Executivul condus de Ilie Bolojan a transmis, vineri, un comunicat de presă în care a clarificat că Dragoș Anastasiu nu a avut niciodată calitatea de inculpat, învinuit, denunțător sau condamnat în dosarul încheiat prin Hotărârea nr. 1258/2023.
Guvernul subliniază că acesta a fost audiat doar în calitate de martor, iar organele judiciare nu au considerat necesar să-i schimbe statutul procesual. Cu alte cuvinte, premierul Ilie Bolojan consideră că situația în care a fost implicat vicepremierul nu are legătură cu actuala sa funcție și nici cu responsabilitățile pe care le deține în cadrul Executivului.
„În urma mai multor solicitări primite de la jurnaliști fac următoarele precizări: Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a incheiat prin hotărâre defintiva. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, a punctat Guvernul.
Conform declarației făcute în fața instanței, Dragoș Anastasiu a relatat că a fost supus unui control fiscal la una dintre companiile sale. În urma verificărilor, inspectoarea ANAF, Angela Burlacu, i-a atras atenția că au fost identificate nereguli serioase în documentele salariale. Aceasta i-a sugerat încheierea unui contract cu o firmă desemnată de ea, care ar fi urmat să „rezolve” situația. Anastasiu a înțeles că această firmă nu urma să presteze servicii reale, ci contractul era un mijloc prin care se disimula o mită lunară de aproximativ 2.000 de euro.
Vicepremierul a afirmat că a perceput această solicitare ca un șantaj și, totodată, ca o metodă de a proteja compania de riscuri legale și financiare. El a recunoscut că a semnat contractul, temându-se că refuzul ar putea atrage o anchetă penală care ar fi dus la colapsul afacerii sale și la concedierea angajaților. Judecătorii au reținut în motivarea hotărârii faptul că aceste plăți, realizate în baza contractului respectiv, nu au avut un fundament economic real și au fost considerate mită.
Magistrații au menționat că declarațiile martorilor, inclusiv cele oferite de Dragoș Anastasiu, au susținut acuzația potrivit căreia Angela Burlacu a pretins sume de bani în schimbul îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu. În speță, funcționara a acceptat plata unor sume mascate în contracte de prestări fictive, pentru a închide rapid și favorabil controalele ANAF. Sumele au fost virate de firmele din cadrul grupului Eurolines, deținut de Anastasiu, și au fost catalogate de instanță drept mită.
Angela Burlacu a fost condamnată definitiv pentru faptele de corupție. Cu toate că vicepremierul Anastasiu a recunoscut faptele în fața instanței, el nu a fost acuzat penal, fiind audiat exclusiv ca martor în această cauză.