Analizele cerute la început de an şcolar nu mai sunt obligatorii. Medic: Nu este normal să torturăm copiii cu aceste analize

Publicat: Miercuri, 06 Septembrie 2017 12:05 // Actualizat: Miercuri, 06 Septembrie 2017 12:05 // Sursa: romaniatv.net

Cu câteva zile înainte de începerea şcolii este mare agitaţie la cabinetele medicale. Părinţii pierd mult timp acolo pentru a obţine avizele medicale ale copiilor. Puţini sunt cei care ştiu că analizele care erau cerute în anii trecuti nu mai sunt obligatorii. Alţii merg la cererea grădiniţelor şi scolilor.

Foto: howtobecome.com

Medicul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei din România, a explicat faptul că analizele care erau cerute în anii trecuţi nu mai sunt obligatorii acum.

"Analizele înseamnă să traumatizezi un copil. Şi e bine să păstrezi această rezervă pentru momentul în care copilul este bolnav. (...) Există reflexul rostogolit de ani de zile de la şcoli, de la grădiniţe şi creşe să solicite analize nu numai de la copii, ci şi de la părinţi. Copilul poate intra perfect sănătos în creşă şi se poate îmbolnăvi imediat a doua sau a treia zi. Mai mult, dacă noi facem acestor copii exudat putem să depistăm starea de purtătr sănătos. Există copii care poartă în mucoasa nazală sau în gât stafilococ, streptococ sau alţi microbi, pe care îi tratăm doar dacă produc o boală. Dacă găsim aceşti microbi, suntem tentaţi să trateze copilul cu antibiotic, pe care îl va lua degeaba. El rămâne purtător", a explicat Sandra Alexiu la TVR.

"De multe ori ne-am întâlnit cu situaţia în care chiar cei de la grădiniţă sau de la creşă au spus «Vai, analiza e pozitivă, mergeţi la doctor să luaţi antibiotic!» Nu este normal să decidă un educator o acţiune medical a unui copil şi nu este normal să torturăm copiii în fiecare an cu aceste analize.Ordinul care a apărut în 2015 reglementeză acest lucru. Un copil, când începe o formă de învăţământ, se duce la şcoală cu o fişă, care este chintesenţa examenului clinic pe care i-l face medical lui de familie, şi cu o fişă de vaccinări. În rest, el nu trebuie să mai obţină adeverinţe peste adeverinţe", a mai spus medical Sandra Alexiu.

Citeşte şi ANUL ŞCOLAR 2017-2018 începe pe 11 septembrie. Ce se întâmplă de la anul cu vacanţa de vară

 
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
analize analize obligatorii copii inceput de ani scolar medic
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6975
RON
20 Jan
noapte 0 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H