Anca Dragu Paliu, ministrul desemnat al Finanţelor, anunţ despre banii românilor: Creşterile vor fi PĂSTRATE

Anca Dragu Paliu, ministrul desemnat al Finanţelor Publice, a declarat, luni, în faţa parlamentarilor din comisiile reunite de buget-finanţe, că după numirea în funcţie va implementa toate măsurile din noul Cod Fiscal şi va aplica toate creşterile salariale ale bugetarilor, aşa cum au fost aprobate deja de Parlament. Totodată, Paliu a arătat că situația economică a României nu necesită în acest moment un ajutor financiar din partea FMI. Afirmaţia ministrului nominalizat de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru portofoliul finanţelor se înscrie în politica din ultimele luni de activitate ale Guvernului Ponta, care dorea doar un acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional.

16 nov. 2015, 15:53
Anca Dragu Paliu, ministrul desemnat al Finanţelor, anunţ despre banii românilor: Creşterile vor fi PĂSTRATE

Anca Paliu Dragu a afirmat, în faţa comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, că va implementa toate măsurile din noul Cod Fiscal şi va aplica toate creşterile salariale în domeniul bugetar, aşa cum au fost aprobate de Parlament. „Prioritatea mea este aceea de a asigura predictibiliate. Ar fi neserios să modificam un Cod Fiscal care a fost atât de intens dezbătut. Ar fi incorect sa ignorăm acest Cod Fiscal. Da, vom continua implementarea tuturor măsurilor din Codul Fiscal, a spus Paliu Dragu, întrebata daca va aplica toate masurile din noul Cod Fiscal.

De asemenea, a afirmat ca va pastra si cresterile salariale, care vor fi luate în considerare la realizarea proiectului de buget pe 2016 va fi facut luand in considerare si Codul Fiscal, si cresterile salariale.Creşterile vor fi pastrate acolo. Acest proiect de buget va trebui sa fie realizat luand in considerare cadrul fiscal existent. De aceea, toate aceste masuri trebuie sa existe in buget. Cu toate acestea, vrem sa aducem acest deficit bugetar sub 3% din PIB. Consider ca acest deficit bugetar este si finantabil. Orice masura de modificare a celor existente nu ar fi un mesaj bun pentru mediul de afaceri„, a mai spus ministrul desemnat al finantelor.

Anca Dragu Paliu a arătat membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlamentul României, că ţara noastră nu mai este în situaţia economică dificilă care ar impune asistenţă tehnică şi sprijin financiar din partea FMI.

Cred că situația economică a României în acest moment nu necesită un ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internațional. FMI oferă asistență tehnică și sprijin financiar în special țărilor aflate în situație economică dificilă. După cum am agreat cu toții aici, nu mai este cazul României. FMI nu are un instrument care să ne intereseze în acest moment, să fie conform nevoilor noastre. În acest moment avem nevoie de un plan serios de reforme, avem nevoie de aceste măsuri care să asigure continuarea creșterii economice și punerea acestei creșteri pe baze sustenabile. De aceea cred că un acord cu FMI ar fi specific altei economii, nu economiei românești„, a menționat Anca Dragu Paliu.

Stimularea investitiilor publice este una dintre prioritatile prezentate de ministrul propus al Finantelor Anca Paliu in cadrul audierilor din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament: „Pentru stimularea investitiilor publice consider ca este necesar a face o prioritizare a tuturor proiectelor de investitii si de a asigura o bugetare multianuala a acestora. Avem proiecte care incep a fi finantate un an sau doi, dupa care sunt abandonate”, a spus Anca Paliu, adăugând că o altă prioritate este creşterea colectarii veniturilor publice, primordial fiind cresterea gradului de conformare voluntara.

Anca Dragu Paliu, propusă la FINANŢE: „Şi eu sunt contribuabil, ştiu cât de greu e să plăteşti TAXE la ghişeu”

Totuşi, spre deosebire de fostul premier Victor Ponta şi de fostul ministru al Finanţelor, Anca Paliu consideră că România nu are nevoie nici măcar de un acord preventiv cu FMI: „România nu cred că are nevoie de un acord preventiv cu FMI. Rolul FMI nu este de a acorda aceste tipuri de împrumut preventiv, ci de a face programe în situații dificile, de recesiune economică„.

Anca Dragu Paliu, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Parlamentarii au avizat în unanimitate numirea sa.