Ancheta de discriminare în cazul înhumării unui copil rom în Franţa a fost clasată

Parchetul francez a decis că primarul care nu a permis ca o fetiţă româncă să fie îngropată în comuna sa nu se face vinovat de discriminare. Procurorii au închis ancheta care îl viza pe edil.

18 feb. 2015, 21:59
Ancheta de discriminare în cazul înhumării unui copil rom în Franţa a fost clasată

Parchetul francez a conchis că primarul din Champlan, Christian Leclerc, nu a dat dovadă de rea-voinţă sau de discriminare atunci când nu a permis înhumarea unui bebeluş român în cimitirul din localitate, pe motiv că părinţii săi nu plătesc taxe. Procurorii au atras atenţia, însă, că mai mulţi angajaţi din administraţia locală au avut un comportament inadecvat. Edilul a negat de la început acuzaţiile.

„Vă pot spune că localitatea Champlan şi în special primarul său nu s-au opus niciodată înhumării acestui copil în comună”, a declarat primarul prin telefon.

Citeşte şi Un primar din Franţa refuză înhumarea unui bebeluş rom mort în localitatea sa

Maria Francesa, devenită un adevărat simbol al discriminării, a murit în decembrie 2014, la vârsta de numai două luni. Ea a fost îngropată la mai bine de o săptămână, într-o comună învecinată.

Cazul său a stârnit o polemică în Franţa. Preşedintele Francois Hollande, numeroşi politicieni, dar şi activişti pentru drepturile omului au criticat decizia autorităţilor din Champlan.