Primele date ale anchetei incendiului din Colectiv. Expert: Am găsit un EXTINCTOR folosit şi două nefolosite

George Artur Găman, un expert de la INSEMEX, institutul care a fost desemnat să determine cauzele producerii incendiului din clubul Colectiv, spune că la faţa locului au găsit un extinctor folosit la stingerea focului, dar şi alte două extinctoare nefolosite însă.

31 oct. 2015, 16:29
Primele date ale anchetei incendiului din Colectiv. Expert: Am găsit un EXTINCTOR folosit şi două nefolosite

George Găman a declarat că în interiorul clubului Colectiv s-au descoperit, pe lângă un extinctor folosit, alte două extinctoare nefolosite, el apreciind că analiza probelor care vor fi făcute la Petroşani va dura aproximativ două săptămâni.

„Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman.

Anterior, directorul  INSEMEX, George Artur Găman,a precizat materialele care au fost găsite la faţa locului

„Munca noastră de acum începe. Am contribuit la cercetarea la faţa locului. Am rugat colegii de la cirminalistică să ne ridice probele, să ne transmită documentele necesare. S-au găsit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumătate arse, aşteptăm să vedem ce tip de articole pirotehnice au fost folosite. Buretele acela era şi pe tavan o parte din material. (…) Nu ştiu să vă spun cât e de inflamabil, acum am luat materialele ca să le expertizăm. Extinctoare erau, unul singur folosit”, a declarat șeful echipei de cercetare din INSEMEX, George Artur Găman.

Citeşte şi: Tragedia din Colectiv, filmată din patru unghiuri. Imagini TERIFIANTE surprinse de camerele de supraveghere

Potrivit Parchetului, o echipă constituită din reprezentanți de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Poliția Capitalei — Serviciul Omoruri, IGPR — Direcția de Investigații Criminale, Institutul Național de Criminalistică IGPR, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialiști din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică și Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a efectuat sâmbătă prima parte a cercetării la fața locului.

Au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a izbucnit incendiul.

Sâmbătă s-au prelevat probele necesare în cazul acestei anchete şi au fost audiaţi cei trei acţionari ai localului, iar duminică vor avea loc activități de cercetare la fața locului și de identificare a persoanelor decedate și vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror.

În paralel, vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoștință despre împrejurările și modul în care a avut loc incidentul.