ANDREEA RĂDUCAN ia în calcul redeschiderea „CAZULUI NUROFEN” de la SYDNEY 2000

Andreea Răducan a ratat titlul olimpic în 2000, la Sydney, după ce a fost depistată pozitiv la controlul antidoping din cauza unei pastile de nurofen. Fosta gimnastă spune că este posibil să ceară rediscutarea cazului.

RomaniaTV.net
01 oct. 2014, 08:39
ANDREEA RĂDUCAN ia în calcul redeschiderea „CAZULUI NUROFEN” de la SYDNEY 2000

Andreea Răducan a acordat un interviu pentru România liberă în care a viorbit şi despre cel mai negru moment al carierei sale. Fosta gimnastă a spus că nu a maim mers la Sydney după Olimpiada din 2000.

„Nu am mai fost, dar mi-aș dori să merg. Toată lumea se gândește că oi fi rămas cu sechele. În mod cert mi-ar plăcea să mă întorc și să vizitez mai în detaliu orașul. Nu am absolut nici o ranchiună vizavi de oamenii de acolo, de oraș, sunt atât de liniștită în privința asta… Dacă nu aș fi, probabil s-ar fi văzut asta în atitudinea mea. Mai ales că eu, după Sydney, nu m-am rertas. Dimpotrivă, am continuat și am mai obținut medalii, ceea ce, cred eu, denotă că am depășit momentul și nu am rămas cu vreo frustrare sau supărări pe unul sau altul”, a spus Andreea Răducan.

„De multe ori îmi vine greu să cred că am reușit să pierd, pentru un medicament sau într-un mod atât de prostesc, un titlu olimpic. M-am pregătit, m-am antrenat, până să ajung în punctul acela și când am ajuns în punctul acela, să prind cea mai bună zi, să dau tot ce am mai bun din mine și să fie și stelele astfel așezate încât să fiu cea mai bună din competiție…. A fost șansa mea și am muncit pentru ea. Firesc că nu îmi era totuna. Nu puteam să spun: Eh, am pierdut medalia. Asta e, poate mai câștig alta! Mai ales că la gimnaste șansele să ajungi la două ediții ale jocurilor olimpice sunt foarte mici. Atunci mă durea sufletul să știu că toată munca mea e în van doar pentru că erau colo niște neînțelegeri. Oamenii spun că aveau ce aveau cu Ion Țiriac, care își dorea să ajungă în Comitetul Internațional Olimpic. Dacă vă uitați și socotiți, veți observa că ne lipsea o medalie de aur ca noi să fim între primele zece națiuni. Știți ce însemna primele zece națiuni? Să avem voie la doi membri în CIO, automat”, a mai spus fosta gimnastă.

„Pur și simplu cred că am picat la mijloc și asta a fost. Îmi pare nespus de rău, pentru că oamenii au rămas cumva cu un semn de întrebare. De la cel care a fost președintele comisiei în cazul meu, la cel care ne-a deschis ușa ca să întrăm, mi-au spus: I know you are not guilty, but these are the rules (Știu că nu ești vinovată, dar acestea sunt regulile). Bun, dacă știi că sunt nevinovată, atunci? Mai ales că mi-au și spus: Acesta nu este un caz de dopaj. Aceasta este o eroare medicală. (…) Apoi, subtanța pentru care mi-au luat medalia a fost retrasă peste trei ani, în 2003. Ei mi-au retras medalia și m-au lăsat peste două ore să concurez din nou”, a mai spus Andreea Răducan

Întrebată dacă va cere vreodată rediscutarea cazului, Andreea Răducan a răspuns: „Dacă voi simți că există această posibilitate, da, am să fac pasul acesta, e de datoria mea cumva să încerc să repar lucrurile”.

Andreea Răducan a terminat prima concursul individual compus de la Jo 2000, urmată de Simona Amânar şi Maria Olaru. Ea a fost descalificată, astfel că medalia de aur i-a revenit Simonei Amânar, care cucerise iniţial argintul, iar Maria Olaru a transformat bronzul în medalie de argint.