Angajaţii Gărzii de Mediu merg la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi ar putea suspenda greva generală

Angajaţii Gărzii de Mediu din toată ţara au declanşat, miercuri, grevă generală pe termen nelimitat, indignaţi de inechităţile salariale din domeniul protecţiei mediului, în condiţiile în care salariile lor au rămas la nivelul din 2009. Pe timpul grevei, comisarii de mediu rămân în birouri, astfel că nu vor desfăşura activităţi cu publicul, şi nici nu vor face controale. În măsura în care vremea le va permite, angajaţii vor protesta şi în faţa instituţiilor, potrivit liderilor sindicali.

10 mai 2017, 09:57
Angajaţii Gărzii de Mediu merg la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi ar putea suspenda greva generală

UPDATE: Sindicaliştii Gărzii de Mediu care au intrat miercuri în grevă generală, nemulţumiţi de inechităţile salariale, merg la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi ar putea suspenda greva generală dacă cererile lor vor fi soluţionate. Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că protestul angajaţilor Gărzii de Mediu este legitim, întrucât aceştia au cele mai mici salarii dintre organele de control, salariul minim net fiind de 1.500 de lei.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe, a declarat, pentru News.ro, că o delegaţie a protestatarilor va intra la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Mediului, atenţionând că în cazul în care nu vor ajunge la o înţelegere, greva generală va continua.

Chiar acum am primit o invitaţie din partea Ministerului Mediului pentru a merge la negocieri. Dacă nu ajungem la nicio înţelegere, deşi eu sper să ajungem, vom continua greva generală„, a spus Neagoe.

UPDATE: Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că protestele angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu şi ale celor de la Agenţia de Protecţie a Mediului sunt îndreptăţite, deoarece au salarii extrem de mici, dar speră că problema va fi rezolvată prin noua lege a salarizării.

În grevă au fost şi săptămâna trecută şi angajaţii Gărzii de Mediu, şi cei ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului şi, bineînţeles, şi reprezentanţii Biosferei Delta Dunării. Toate aceste instituţii au salarii extrem de mici, nu sunt remuneraţi nici măcar la nivelul Ministerului Mediului. Sunt îndreptăţiţi, dar eu sper ca prin legea salarizării unitare să se rezolve şi problema angajaţilor din subordinea Ministerului Mediului. Au o zonă extrem de largă de acţiune, Agenţia de Protecţie a Mediului reglementează, autorizează şi toată lumea care are nevoie să facă o investiţie, sau are o investiţie în derulare trebuie să treacă pe la Agenţie, iar Garda Naţională de Mediu urmăreşte îndeplinirea planurilor de măsuri pe care le dă în urma autorizaţiei de mediu pentru fiecare Societate Comercială, pentru fiecare poluator în parte. Deci, sunt îndreptăţite aceste manifestări, eu sper, în schimb, să poată să fie rezolvate prin legea salarizării„, a declarat ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a mai precizat că această grevă pe termen nelimitat a angajaţilor Gărzii de Mediu este posibil să dureze „până la finalizarea procesului noii legi a salarizării, până când vor vedea că sunt în plată nişte creşteri de salarii”, scrie Mediafax.

Angajaţii, dispuşi să suspende greva doar dacă ministrul Mediului îi primeşte la discuţii

Putem să suspendăm greva numai dacă primim invitație de la persoane decidente, respectiv de la doamna ministru Gavrilescu (Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, n.r.), ca să discutăm și bineînțeles să ne promită rezolvarea clară a doleanțelor noastre„, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe.

Președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu a arătat că există o diferență mare între salariul unui comisar de mediu și cel al unui angajat din Garda Forestieră, instituție care, potrivit acestuia, desfășoară activități similare cu Garda de Mediu.

Principala revendicare a noastră este că în prezent, în sistemul de control, există inechități salariale foarte mari și o sa vă dau exemplu. La Garda de Mediu, pentru un comisar, salariul mediu net este de 1.500 de lei, iar la Garda Forestieră, instituție care desfășoară activități similare cu Garda de Mediu, salariul mediu este de 4.000 de lei. Pe acest context oamenii au hotărât astăzi să oprească activitatea, mai ales că există probleme pe transferul de deșeuri, pe fonduri europene. Un comisar de mediu se duce și își pune semnătura, ultima semnătură, care atestă implementarea proiectului sau funcționarea acesteia în condițiile legii”, a declarat Neagoe.

Președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu a precizat, totodată, că greva generală poate dura mai mult de o lună în cazul în care reprezentanții angajaților nu vor fi chemați la negocieri de autoritățile din domeniu.

Greva este pe termen nelimitat. În cazul în care nu primim această invitație, de chemare la negocieri, suntem deciși să o ducem chiar mai mult de o lună de zile, chiar până la rezolvarea doleanțelor noastre. Protestul se desfășoară în cadrul instituțiilor, în cadrul sediilor GM, de la centru și din țară. Oamenii nu desfășoară activități specifice instituției și bineînțeles nu lucrează cu publicul. În acest sens, pe această cale, vreau să cer scuze celor afectați de această discrepanță din sistemul nostru„, a mai declarat Valentin Neagoe.

Angajaţii Gărzii de Mediu, în grevă generală

Personalul Gărzii Naționale de Mediu (GNM) din toată țara a declanșat miercuri grevă generală pe termen nelimitat, acuzând inechitatea salarială care există în domeniul protecției mediului. O altă revendicare a angajaților din sectorul de mediu vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Valentin Neagoe, preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu, a declarat pentru News.ro că angajaţii din întreaga ţară declanşează, miercuri dimineaţă, grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi că au cele mai mici salarii din doneiul protecţiei mediului.

Inechităţile salariale sunt atât comparativ cu angajaţii din Ministerul Mediului, cât şi cu angajaţii altor autorităţi de control, cum este cazul comisarilor Gărzii Forestiere. Spre exemplu,. salariul mediu net al unui comisar de mediu este de 1.500 de lei, în timp ce cel al unui comisar al Gărzii Forestiere este de 4.000 de lei„, a declarat pentru News.ro Valentin Neagoe.

Angajaţii vor veni la serviciu, dar vor sta în birouri fără să desfăşoare activităţi de control sau de relaţii cu publicul. Liderul sindical a precizat că, în măsura în care vremea le va permite, angajaţii vor protesta şi în faţa institutţiilor unde îşi desfăşoară activitatea pentru a atrage atenţia asupra acestor inechităţi salariale.

Potrivit unui comunicat de presă al sindicaliştilor din cadrul Gărzii de Mediu, „este de neînţeles discrepanţa între importanţa care se acordă la nivel global problemelor legate de protecţia mediului şi modul în care sunt trataţi în România cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos”.

Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu nu au mai beneficiat de o creştere salarială din anul 2009, fiind remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar„, se precizează în comunicatul citat.

Pe întreaga perioadă a grevei generale nu se vor desfăşura activităţile specifice Gărzii Naţionale de Mediu şi nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat din ţară. „Ne cerem scuze cetăţenilor pentru această disfuncţionalitate„, se mai arată în comunicat.

Intrăm în grevă, aşa cum se va întâmpla în toată ţara. Vom rămâne în birouri, dar orice agent comercial care va avea treabă la noi va veni degeaba, pentru că vom bloca întreaga activitate. Nu vom lucra cu publicul, nu vom face controale. Vom rămâne în grevă generală până când liderul nostru de sindicat de la Bucureşti va fi chemat la discuţii. Ultima majorare de salariu în sistem a fost în 2008, iar din 2009 nu am primit un leu în plus. Faptul că vom fi în grevă îi va afecta pe cei care derulează proiecte pe fonduri europene, oamenii vor fi amânaţi, dar trebuie să ne înţeleagă în ce situaţie ne aflăm„, a declarat liderul de sindicat al Gărzii de Mediu Vrancea, Corina Albu.

Aproximativ 30 de angajaţi ai Gărzii de Mediu Cluj protestează, miercuri, faţă de inechităţile salariale din instituţie, în raport cu alte instituţii cu atribuţii de control, acţiunea fiind în cadrul unei greve declanşate la nivel naţional, care presupune întreruperea oricărei activităţi până la începerea unor negocieri.

Aproximativ 30 de persoane care lucrează în judeţul Cluj în cadrul Gărzii de Mediu au întrerupt, miercuri, activitatea în semn de protest faţă de inechităţile salariale.

În judeţul Vrancea sunt 11 angajaţi, inclusiv comisarul şef. Şi angajaţii Gărzii de Mediu Buzău au anunţat că se vor afla miercuri în grevă generală. Comisarii de mediu cer alinierea salariilor personalului Gărzii Naţionale de Mediu la nivelul salariilor colegilor din instituţiile cu atribuţii similare, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Greva generală vine după un protest spontan al comisarilor de mediu, care a avut loc în 26 aprilie. Atunci, angajaţii Gărzii de Mediu Vrancea au întrerupt programul de lucru pentru două ore, în timp ce comisarii de la Buzău, care se aflau în instituţie, au închis uşa de acces pe durata protestului.

Sindicaliştii spun că de la acţiunea de luna trecută guvernanţii nu şi-ar fi manifestat dorinţa de a soluţiona problemele existente în sistem, ceea ce i-a determinat pe comisarii de mediu la un protest radical, şi anume greva generală.

Potrivit sindicaliştilor, protestul se va încheia atunci când angajaţii Gărzii de Mediu vor avea semnale de la guvernanţi că revendicările lor sunt luate în seamă.

Toţi cei 19 angajaţi ai Gărzii de Mediu Galaţi au intrat, miercuri, în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi de nivelul salariilor, despre care au spus că sunt foarte mici în comparaţie cu cele ale colegilor din alte instituţii.

Angajaţii Gărzii de Mediu Galaţi au declanşat miercuri greva generală şi au ieşit în faţa sediului instituţiei, ţinând în mâini foi pe care scria „Grevă generală pe termen nelimitat”.

„În cadrul instituţiei nu se va lucra cu publicul, nu vom desfăşura nicio activitate şi vom continua greva până când se vor soluţiona problemele salariale la nivel central. Am suspendat toată activitatea; nu se răspunde nici la telefonul de permanenţă. Suntem nemulţumiţi de inechităţile salariale; salariile sunt la nivel de 2009, singura creştere care a fost a fost cea cu toţi bugetarii, de 10%, în rest, tot ce înseamnă mediu şi control din Garda de Mediu nu a primit niciun ban”, a spus Marian Mocanu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

El a precizat că în urma grevei de avertisment de la sfârşitul lunii aprilie nu s-a soluţionat nimic în privinţa salariilor, astfel încât angajaţii au recurs la greva generală.

„Liderii de sindicat au avut o întâlnire cu doamna ministru, care a promis că încearcă să facă tot posibilul, dar până acum nu s-a întâmplat nimic, drept pentru care s-au urmat paşii legali până s-a ajuns la greva generală”, a mai spus Mocanu.

El a prezentat şi doi fluturaşi de salarii din cadrul instituţiei – unul cu cel mai mic salariu net, de 1.606 lei, şi brut de 2.241 lei, şi altul cu cel mai mare salariu net, de 2.166 lei, şi brut de 3.124 lei.

Garda de Mediu Galaţi numără 19 angajaţi, dintre care 13 sunt comisari de mediu.

Angajaţii Gărzii de Mediu Alba au intrat, miercuri dimineaţa, în grevă generală oprind orice activitate cu publicul, unii dintre funcţionari rămânând în birouri, în timp ce alţii stau pe rând pe scările sediului, purtând pancarte cu mesajul „Grevă generală” şi explicându-le celor care vin cu probleme la instituţie ce i-a determinat să recurgă la această formă de protest.

Angajaţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Alba au întrerupt activitatea miercuri dimineaţă şi au intrat în grevă generală, urmând să nu desfăşoare niciun fel de activitatea de control sau cu publicul.

În această perioadă, o parte dintre funcţionari au rămas în birouri, în timp ce alţii stau pe rând pe scările sediului purtând pancarte cu mesajul „Grevă generală” şi explicându-le celor care vin cu probleme la instituţie ce i-a determinat să recurgă la această formă de protest.

„Suntem în grevă generală întrucât este o discrepanţă foarte mare între salariile funcţionarilor din domenii similare şi salariile angajaţilor Gărzii de Mediu, care nu au mai suferit modificări din anul 2009. De aceea, s-a declanşat greva generală pe durată nedeterminată. În această perioadă, angajaţii Gărzii de Mediu Alba se vor afla în grevă şi nu vor desfăşura nicio activitate specifică. Vom continua greva până la solicitarea revendicărilor noastre”, a spus Adam Paraschiva, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Alba şi liderul salariaţilor.

La rândul lor, cetăţenii care au venit miercuri dimineaţă la Garda de Mediu au înţeles protestul angajaţilor şi unii chiar au declarat că sunt solidari cu aceştia.

„E un protest îndreptăţit pentru că, din câte am aflat de la cei care stau în faţa sediului instituţiei, nu li s-au mai mărit salariile din anul 2009. Garda de Mediu este o instituţie importantă şi cred că angajaţii ei trebuie plătiţi corect astfel încât să nu închidă ochii dacă fac un control şi descoperă o problemă gravă de mediu”, a spus unul dintre cetăţenii veniţi miercuri dimineaţă la Garda de Mediu Alba.

Citeşte şi Protest al angajaţilor de la protecţia mediului în Bucureşti şi în ţară, nemulţumiţi de discriminările salariale