Angajaţii Poştei Române au protestat în mai multe oraşe din ţară şi au ameninţat cu încetarea lucrului la începutul lunii noiembrie

Angajaţii Poştei Române din mai multe oraşe din ţară au protestat, marţi dimineaţă, acuzând conducerile Companiei şi Ministerului Comunicaţiilor de lipsă de interes faţă de problemelor oamenilor, printre solicitările lor numărându-se creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

27 sept. 2016, 07:23
Angajaţii Poştei Române au protestat în mai multe oraşe din ţară şi au ameninţat cu încetarea lucrului la începutul lunii noiembrie

UPDATE „Astăzi are loc un protest al sindicaliștilor din Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, sindicat care are 21.000 de membri. Acțiunea de protest are loc în 40 de reședințe de județ și în București și în alte 20 de orașe din țară. La aceasta participă în jur de 4.000 de oameni, după ultimele comunicări. În unele localități a avut loc acțiunea. Sindicaliștii au ieșit în fața subunităților poștale care au fost în protest în primul rând pentru majorarea salariului și din cauza refuzului Companiei Naționale Poșta Română, a conducerii, de a majora salariile. SLPR a cerut 200 de lei brut, în sumă fixă pentru fiecare salariat. Ne-au amânat cu negocierile timp de 6 luni. Negociem din martie, au tergiversat și, în cele din urmă, s-a ajuns într-un moment în care aproape că nu mai poate fi acordată majorarea salarială”, a declarat liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), Matei Brătianu.

Liderul sindical susține că au fost mai multe runde de negociere la care au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor, iar poziția acestora a fost de fiecare dată de acceptare a unei majorări salariale, cu condiția ca aceasta să se încadreze în bugetul salarial pe 2016.

Dacă astăzi nu primim niciun răspuns, o să continuăm șirul de acțiuni de protest. Vor avea loc acțiuni de protest în cascadă în câte 3-4 județe odată, liderii noștri județeni se vor duce și vor cere convocarea comisiei de dialog social la prefecturi pentru ca, prin intermediul prefecților, să informăm încă o dată, atât ministerul, cât și Guvernul, marșuri, un miting și, în ultimă instanță, dacă ne trezim cu un refuz, 14.000 de membri de sindicat au cerut și vor susține sub semnătură oprirea lucrului undeva la începutul lunii noiembrie”, a explicat Matei Brătianu.

Poştaşii din judeţul Dolj au protestat, marţi dimineaţă, în faţa punctului de tranzit din zona Gării Craiova, nemulţumiţi de faptul că şefii Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) refuză să le crească salariile şi să le ofere condiţii decente de muncă, protestul fiind îndreptat şi împotriva conducerii ministerului Comunicaţiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproape 200 de persoane au participat la mitingul, de marţi dimineaţa, organizat, în Craiova, de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), filiala Dolj. Oamenii cer majorarea salariilor cu 200 lei şi să fie plătiţi pentru cât muncesc efectiv.

“Suntem în situaţia în care mii de colegi ai noştri au salariul minim pe economie, după 10-15 ani de muncă sau chiar 20 ani de muncă. Salariul din economie creşte, dar cele din Poşta Română rămân pe loc sau, mai rău, sunt tăiate în urma normărilor. Avem foarte mulţi colegi cu jumătate de normă sau 75%, dar ei muncesc la program normal, 100%, sau chiar mai mult pentru că trebuie să îşi termine traseul. Normarea se face din birourile Companiei. Nu vin să vadă efectiv cât muncesc oamenii. Pe de altă parte, nu avem echipamente de protecţie, salariaţii nu au uniforme, încălţăminte”, a afirmat Florin Şăncăru, angajat al Companiei Naţionale Poşta Română.

Liderii sindicali spun că pe lângă majorarea salariilor oamenii cer şi condiţii decente de muncă şi acuză conducerea CNPR şi pe cea a acţionarului majoritar, Ministerul Comunicaţiilor, de faptul că nu vrea rezolvarea problemelor angajaţilor.

“Vara asta am avut vreo 10 întâlniri în cadrul comisiilor de negociere, dar suntem prinşi undeva la mijloc într-un joc. Suntem plimbaţi de la minister la Companie şi de la Companie la minister. Am ajuns la concluzia că suntem un fel de bătaie de joc. Salariaţii sunt revoltaţi deoarece conducerea CNPR refuză să acorde această majorare salarială. Şi nu se cere decât 200 lei. 50% dintre salariaţi au venituri nete între 910 şi 1100 lei şi ei chiar muncesc. Cu ce sunt ei de vină pentru faptul că, în ultimii ani, conducerea Companiei a pierdut contracte pe bandă rulantă, iar cele încheiate au fost păguboase? Salariaţii au salarii mizerii, iar conducătorii noştri au salarii de 10.000 lei la care se adaugă şi sporuri de conducere de 2.700. Dacă facem un calcul, vorbim de echivalentul a 10-11 salarii ale unui factor poştal. Iar agenţii poştali merg prin ploaie, prin vânt, prin frig sau prin căldură, nu stau în birouri. Fără echipamente de lucru, cu genţi de proastă calitate, cumpărate de ei din magazine. Plus că, mai ales în judeţ, angajaţii nu au apă curentă în clădirile în care lucrează, nu au toalete, plouă prin tavane, geamurile sunt sparte”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele SLPR – filiala Dolj, Titi Roman.

Acesta a mai precizat că angajaţii aşteaptă o decizie favorabilă în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Poşta Română, şedinţă care va avea loc vineri şi în cadrul căreia conducerea ar urma să prezinte variantele de majorări salariale, precum şi impactul asupra bugetului de venituri şi cheltuieli. Dacă nici de această dată solicitările lor nu vor fi soluţionate poştaşii sunt hotărâţi să întrerupă lucrul pe perioadă nelimitată, fie până vor primi salarii mai mari, fie până la demisia conducerii companiei.

Circa 100 de lucrători poştali au protestt, marţi dimineaţa, în Piaţa Gării din centrul municipiului Arad, cerând salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă, dar şi obligarea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română să îşi crească veniturile, pentru că astfel creşterea salariilor nu ar mai reprezenta o problemă.

„Prima şi cea mai importantă nemulţumire este că suntem minţiti, din luna mai şi până în acest moment, cu toate că promisiuni sunt din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română şi Ministerului Comunicaţiilor că revendicările noastre sunt soluţionate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindicatului din cadrul Poştei Arad, Ilie Tripa.

Sindicaliştii spun că încă din luna mai conducerea Companiei Naţionale Poşta Română şi Ministerul Comunicaţiilor le-au promis salarii mai mari, dar totul a rămas doar promisiune, aşa că cer acum o majorare a salariilor cu 200 de lei în sumă fixă pentru fiecare angajat.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 09.30, dar sindicaliştii spun că dacă în urma noilor negocieri şi discuţii cu conducerea Poştei nu se va ajunge la o înţelegere, vor continua protestele.

Şi poştaşii din Slatina au protestat, marţi dimineaţa, în faţa sediului din centrul municipiului, fiind pentru a doua oară când aceştia ies în stradă. Oamenii s-au plâns de condiţiile de muncă şi de salariile mici.