Angela Merkel şi Emmanuel Macron doresc să conducă reforma Uniunii Europene după Brexit

Președintele francez Emmanuel Macron a obținut sprijinul cancelarului german Angela Merkel pentru planurile sale de reformare a Uniunii Europene post-Brexit, dar la summitul desfășurat la Tallinn mulți lideri europeni au rămas prudenți față de proiectele ambițioase de aprofundare a integrării europene propuse de Macron, ei temându-se că cedarea către Bruxelles a mai multor atribute naționale va amplifica sentimentele eurosceptice în rândul populației, relatează vineri agenția Reuters.

29 sept. 2017, 13:51
Angela Merkel şi Emmanuel Macron doresc să conducă reforma Uniunii Europene după Brexit

‘Discuțiile de noaptea trecută au arătat că există un consens asupra nevoii unui pas înainte în Europa’, a spus Macron după cina informală de joi seară, care s-a prelungit până târziu în noapte. El s-a arătat mulțumit de angajamentul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a promis că la summitul de luna viitoare vor fi avansate propuneri concrete.

Tusk însuși a vorbit despre o varietate a inițiativelor de reformă a UE, referire la discursul susținut marți de Macron și la cel al lui Jean-Claude Juncker despre starea Uniunii. Totuși, președintele Consiliului European a adăugat o notă de prudență, pledând pentru o abordare ‘pas cu pas’. El a insistat că UE trebuie să-și păstreze unitatea în fața punctelor de vedere divergente legate de respectivele inițiative și să nu transforme summiturile europene într-un ‘concurs Eurovision’.

Deși a apreciat inițiativa ‘vizionară’ a lui Macron, Angela Merkel a remarcat și ea diferențe notabile de abordare între liderii europeni. De altfel, viitorii ei parteneri de guvernare, precum și guverne din nordul Europei manifestă rezerve față de ideea lui Emmanuel Macron privind un buget al zonei euro, în care aceste state și-ar pune banii la comun cu statele mai puțin austere din sud, informează Agerpres.

‘Voi începeți cu sfârșitul (…) Există o discuție despre un ministru european de finanțe, dar nimeni nu mi-a spus ce ar face acesta’, a declarat în presei premierul olandez Mark Rutte, cel care anterior a criticat viziunea federalistă a UE pe care a expus-o Jean-Claude Juncker în discursul despre starea Uniunii.

Acesta din urmă le-a distribuit la cina de lucru liderilor europeni un pamflet despre viitorul Europei, scrie Politico într-o corespondență pe care a intitulat-o ‘Discuțiile de la Tallinn, goale cu excepția caloriilor’, aluzie la bogăția preparatelor culinare deosebite oferite liderilor europeni la această cină la care ei ‘au discutat despre discuțiile lor recente’, fără a ajunge la vreo concluzie, informează Agerpres.

Citeşte şi Situaţia din Germania ar putea bloca demersurile privind reforma Uniunii Europene

Pentru un eveniment informal fără o agendă prestabilită, acest summit convocat oficial pentru a discuta despre agenda digitală a UE a fost coregrafiat în mod iscusit și atent controlat, pentru a o împiedica pe premierul britanic Theresa May să facă lobby pe lângă ceilalți șefi de stat în chestiunea Brexitului și pentru a preveni noi divergențe între liderii europeni, mai notează Politico. ‘Totuși, un lucru este sigur: dacă în jurul mesei de la Tallinn au fost 29 de lideri, există cel puțin 30 de idei diferite despre cum poate avansa UE’, conchide această publicație.