Antena 3, amendată de CNA pentru scrisoarea Oanei Stancu către fiica lui Tăpălagă

Postul de televiziune Antena 3 a fost amendat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), cu 30.000 de lei, pentru că a difuzat numele fiicei jurnalistului Dan Tapalagă în cadrul unei ştiri despre scrisoarea pe care Oana Stancu Zamfir i-a adresat-o minorei şi pentru difuzarea unor declaraţii trunchiate ale procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

22 mart. 2016, 13:52
Antena 3, amendată de CNA pentru scrisoarea Oanei Stancu către fiica lui Tăpălagă

Amenda a fost dată pentru emisiunile de ştiri şi ”Sinteza Zilei” din 23 februarie, în cadrul cărora a fost prezentată o ştire despre un articol publicat de Oana Stancu Zamfir în ziarul “Jurnalul Naţional”, articol scris sub forma unei „scrisori” adresate Ilincăi, fiica minoră a jurnalistului Hotnews, Dan Tăpălagă.

De asemenea, amenda a fost dată pentru emisiunea ”Sinteza zilei” din 18 februarie şi pentru ştirile din 19 februarie, în care au fost prezentate declaraţii trunchiate ale Laurei Codruţa Kovesi, pe care le-a făcut în timpul unui interviu acordat în anul 2014.

”În cazul interviuluui doamnei Kovesi, este evidentă intenţia. Poate că «Sinteza Zilei» a spus o dată că e din 2014 (interviul, n.r.), dar a fost difuzată o bucată mare din interviu fără să se fi spus de unde este luat. Şi cu titlul ăla mare că Laura Codruţa Kovesi dă dreptate Antena 3. Sunt convinsă că nu ar fi făcut niciodată asta. A fost luat un fragment din interviu şi a fost folosit într-un mod în care nu trebuia să fie folosit, ca să demonstreze ceva care era în interesul Antenelor. Mie mi se pare că e destul de clară intenţia pe care ei au avut-o. Mie mi se pare un lucru grav”, a declarat membrul CNA, Dorina Rusu.

Despre difuzarea numelui fiicei lui Dan Tapalagă, Dorina Rusu a declarat: ”Unui copil i-a fost adresată o scrisoare care nu avea nicio legătură cu el. A fost pus într-o situaţie proastă, i s-a dat numele pe post. Aşa ceva nu se face. Nu pot să foloseşti un copil într-o bătălie mediatică”. Ea a propus iniţial o amendă de 60.000 de lei pentru postul Antena 3, dar a primit doar trei voturi, la al ei adăugându-se cele ale lui Lorand Turos şi al Laurei Georgescu. 

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a spus despre scrisoarea Oanei Stancu că este este un text bine scris, fără intenţia de a jigni. ”Vă spun cu toată sinceritatea că, dincolo de discuţiile care sunt, este un text foarte bun, este un text bine scris, din perspectiva unui om care ştie exact ce vrea să spună. Nu găsesc intenţia de a jigni pe cineva. Este un text pentru viitor”, a spus membrul CNA. 

Sancţiunea a fost votată de şapte dintre cei opt membri CNA prezenţi la şedinţă – Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Bogdan Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea votând împotrivă.

Pentru difuzarea numelui fiicei lui Dan Tapalagă, sancţiunea a fost dată în baza articolului 3, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că ”minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale”.

Pentru emisiunea ”Sinteza zilei”din 18 februarie şi ştirile din 19 februarie, sancţiunea s-a bazat pe articolul 3, alineatul 2 din Legea Audiovizualului, potrivit căruia ” toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

De asemenea, sancţiunea a fost dată în baza articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Acesta prevede că informarea cu privire la un fapt sau un eveniment trebuie să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.