ANUNŢ de ultimă oră pentru cei cu MAŞINI DIESEL

29 de milioane de maşini diesel care circulă în UE emit mai multe gaze poluante decât limita permisă!

20 sept. 2016, 07:09
ANUNŢ de ultimă oră pentru cei cu MAŞINI DIESEL

Circa 29 de milioane de vehicule echipate cu motoare diesel care circulă în UE emit mai multe gaze poluante decât limita autorizată prin lege, se arată într-un studiu al ONG-ului Transport & Environment publicat luni, la un an de la izbucnirea scandalului Volkswagen, relatează AFP citată de News.ro.

Mai mult de patru vehicule din cinci cu standardul de emisie Euro 4, vândute în perioada 2010-2014, emit de trei ori mai mult oxid de azot la testele de laborator decât limita fixată, potrivit ONG-ului.

În cazul motoarelor Euro 6, vândute din 2015, două treimi dintre ele emit de până la trei ori mai mult decât limita fixată, se mai arată în studiu.

T&E a compilat date referitoare la cele 230 de modele obţinute din anchete ale guvernelor din Franţa, Marea Britanie şi Italia, în marja scandalului Dieselgate, precum şi o serie de informaţii publice.

Scandalul testelor de emisii trucate reprezintă numai „partea de deasupra a aisbergului”, avertizează Transport & Environment (T&E), care încearcă prin acest studiu să „expună numărul şocant de maşini diesel de pe soselele din UE şi reglementările laxe ale autorităţilor naţionale în domeniul vehiculelor”.

Volkswagen a recunoscut anul trecut că a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor. Recunoaşterea a avut loc în urma unei investigaţii a autorităţilor americane de reglementare.

Grupul german a alocat până în prezent circa 17,8 miliarde de euro pentru acoperirea costurilor legate de manipularea testelor de poluare.