ANUNŢ IMPORTANT al autorităţilor privind calitatea apei mării pe litoralul românesc

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism anunţă că pe litoralul românesc parametrii de calitate a apei mării sunt "corespunzători", iar probele recoltate până în prezent nu au evidenţiat apariţia de germeni infecţioşi. Precizările vin după ce MAE a avertizat românii că există un risc crescut ca pe litoralul bulgăresc apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

04 iul. 2014, 09:54
ANUNŢ IMPORTANT al autorităţilor privind calitatea apei mării pe litoralul românesc

Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care vor să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism îi asigură pe turişti că pe litoralul românesc nu sunt probleme.

„Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism asigură turiştii care doresc să-şi petreacă următoarele zile pe litoralul românesc că instituţiile autorizate controlează periodic calitatea apei. Conform ultimelor teste efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, în acest moment parametrii de calitate a apei sunt buni”, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului.

Ministerul Sănătăţii precizează, de asemenea, că specialiştii consideră calitatea apei Mării Negre în zona Litoralului românesc ca fiind corespunzătoare, iar probele recoltate până în prezent nu au evidenţiat apariţia de germeni infecţioşi.

Ministerul Sănătăţii a solicitat vineri DSP Constanţa să recolteze noi probe de apă din zona Mangalia-Vama Veche, în acest sens echipa inspectorilor sanitari va realiza recoltări de probe.

„Având în vedere apariţia alertei cu privire la o posibilă infectare a apelor din zona Litoralului bulgăresc cu virusul hepatitei A, Ministerul Sănătăţii recomandă cetăţenilor români care se deplasează în zonă să respecte regulile de igienă corporală şi, mai mult, regulile de pregătire şi conservare a alimentelor”, susţine MS într-un comunicat de presă.

Totodată MS recomandă populaţiei să se prezinte la medic în cazul apariţiei simptomelor de sistem digestiv(greţuri, vărsături, stare de rău generală). De asemenea, Ministerul Sănătăţii atenţionează turiştii că pentru decontarea serviciilor medicale de care beneficiază pe teritoriul altui stat este necesar ca aceştia să deţină un card european de asigurări de sănătate sau a unei asigurări de sănătate private.

Pe litoralul bulgăresc, Inspecţia Regională de Sănătate Varna a constatat, urmare unor analize ale apei de mare din zona ‘Plaja ofiţerilor – Varna’m un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică ‘Escherichia coli’ şi ‘enterococi intestinali’.

Specialiştii le recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A.

CITEŞTE ŞI ALERTĂ LA MARE. Apa litoralului din BULGARIA este infectată cu VIRUSUL HEPATIC A