ANUNŢ IMPORTANT pentru românii bolnavi. Accesul pacienţilor la medicamente, facilitat prin desfiinţarea comisiilor de experţi

Guvernul va desființa comisiile de experți de la nivelul caselor de asigurări județene și de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a crește accesul pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării, a anunțat joi ministrul Sănătății, Florian Bodog.

12 ian. 2017, 14:43
ANUNŢ IMPORTANT pentru românii bolnavi. Accesul pacienţilor la medicamente, facilitat prin desfiinţarea comisiilor de experţi

Pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiuni grave – precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare – în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz.

Modificarea a fost adoptată prin Hotărâre de Guvern şi intră în vigoare de la 1 martie 2017.

„Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

Citeşte şi Premierul a discutat cu ministrul Sănătăţii despre agenda de aplicare a programului de guvernare

Prin hotărârea de Guvern, eliminăm comisiile de experți de la nivelul caselor de asigurări județene și de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, demers care va duce la creșterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. (…) În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice. (…) Până la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluționa toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în așa fel încât (…) începând cu 1 martie să putem să intrăm pe prescripție directă„, a declarat ministrul Sănătății, la începutul ședinței de Executivului.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că actul normativ „face dreptate”, pentru că desființează comisile de specialitate ”care hotărau aprobarea sau nu a anumitor dosare”.

Avem pe ordinea de zi (…) o hotărâre de Guvern pe sănătate, conform Programului de Guvernare. O hotărâre de Guvern care face dreptate până la urmă și, pe scurt, desființează acele comisii de specialitate care hotărau aprobarea sau nu a anumitor dosare„, a spus Grindeanu.

Citeşte şi FLORIAN BODOG, ministrul SĂNĂTĂŢII în Guvernul Grindeanu

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a inițierii și/sau continuării tratamentelor cu medicamente.