Ape blestemate, devoratoare de oameni. Cele mai periculoase lacuri din lume GALERIE FOTO

Puţine lucruri sunt pe lume mai liniştitoare şi mai primitoare decât apele lacurilor, tineri şi bătrâni deopotrivă fiind atraşi irezistibil de aceste frumuseţi ale naturii. Dar, ca multe alte daruri ispitoare ale naturii, există şi lacuri în care omul se află în pericol de moarte, iar asta nu din cauza creaturilor care s-ar ascunde în adâncuri, ci din cauza gazelor şi radiaţiilor, uneori produse ca urmare a erorilor umane, dar de multe rodul naturii însăşi.
Daniel Spătaru
05 oct. 2014, 14:23
Ape blestemate, devoratoare de oameni. Cele mai periculoase lacuri din lume GALERIE FOTO

Lacul Clocotit

Numele spune totul despre acest lac de origine vulcanică, situat în Republica Dominicană. Apa din acest lac fierbe continuu, iar temperatura în apropierea malurilor este cuprinsă între 71 şi 87 grade Celsius. Nimeni n-ar trebui să aibă curiozitatea să testeze pe propria piele ce temperatură este în zona centrală a lacului, care se află în scorbura unui crater, de unde se infiltrează constant lavă topită.

Lacul Potcoavei (Horseshoe)

În ciuda numelui său rustic, acest lac situat în apropierea oraşului californian Mammoth Lake este de fapt un straniu ucigaş tăcut. Oraşul a fost construit în mod nefericit în partea superioară a unui vulcan activ şi multă vreme s-a considerat că Lacul Potcoavei este inofensiv. În urmă cu 20 de ani, copacii din apropierea sa au început însă să se usuce, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ei s-au “înecat” cu nivelurile excesive de dioxid de carbon din zonă. În anul 2006, aici au murit trei oameni asfixiaţi după ce au campat lângă apa otrăvitoare.

Citeşte şi Pe Terra va apărea un nou continent. Cercetătorii au făcut dezvăluirea în premieră

Lacul Karaciai

Situat în zona de vest a Rusiei, în Munţii Ural, acesta este unul dintre cele mai mortale lacuri de pe pământ. De altfel, un raport asupra deşeurilor nucleare, eleborat de Worldwatch Institute, desemna acest lac drept cel mai poluat loc de pe planetă. Zeci de ani, după 1951, a fost folosit de Uniunea Sovietică drept groapă de gunoi pentru depozitarea deşeurilor radioactive, iar acum nivelul de radiaţii e atât de ridicat încât un om neprotejat ar inhala o doză letală în numai cinci minute. În timpul unei secete din anul 1961, particulele toxice evaporate de aici au iradiat 500.000 de oameni.

Lacul Kivu

Se găseşte în Africa, la graniţa dintre Republica Democrată Congo şi Rwanda. Aici se găsesc cantităţi enorme de gaze, estimându-se că ar fi vorba de aproximativ 55 miliarde metri cubi de gaz metan. Specialiştii în geologie cred azi că o calamitate provocată de acest lac este inevitabilă, locul fiind considerat o adevărată bombă cu ceas, unul dintre cele mai explozive trei locuri de pe Pământ. Un cutremur sau o activitate vulcanică mai intensă ar constitui un risc letal pentru cei două milioane de oameni din zonă, care ar muri ca urmare a exploziilor sau a inhalării dioxidului de carbon.

Lacul Michigan

Este cel mai mortal dintre cele cinci Mari Lacuri de la graniţa dintre SUA şi Canada. În aparenţă, Lacul Michigan este cald, primitor, un loc ideal pentru înot, popular printre localnici şi turişti. Totuşi, el răpeşte zeci de vieţi în fiecare an, ca urmare a imprevizibililor curenţi de adâncime. Forma lacului predispune la formarea unor turbioane periculoase şi pentru ambarcaţiuni. Lacul devine mai periculos în lunile octombrie şi noiembrie, când schimbările bruşte şi semnificative ale temperaturii aerului determină creşterea puterii curenţilor şi a valurilor.

Lacul Mono

Este un lac cu apă alcalină sărată situat la est de Parcul Național Yosemite, în California, între lanțurile montane Sierra Nevada și White Mountains. În apa sa nu trăiesc peşti, ci doar creveţi şi muşte, numite alkali. Acest lac conţine cantităţi impresionante de clorhidre şi sulfati, foarte dăunători corpului uman. Până în anul 1941 lacul a fost sănătos, însă municipalitatea din Los Angeles i-a captat apele pentru aprovizionarea cu apă a oraşului, de aici rezultând un dezastru ecologic.

Lacul Monoun

Se află situat în domeniul vulcanic Oku, din Camerun. S-a format în urmă cu 500 de ani, ca urmare a activităţii vulcanice, dar gazele toxice continuă să iasă şi astăzi la suprafaţă, iar cutremurele sunt un fenomen obişnuit în zonă. 37 de persoane şi-au pierdut viaţa în 1984, atunci când Lacul Monoun, practic, a explodat. O nouă explozie poate avea loc în orice moment, fără semne sau avertismente prealabile.

Citeşte şi Lacurile blestemate din România. Balta care a înghiţit o nuntă întreagă, iar fantomele nuntaşilor bântuie zona

Lacul Nyos

Se află la 100 km de Lacul Monoun, în Camerun, și la 322 km nord-vest de capitala Yaounde. Acest lac a explodat şi el, în 1986, mii de oameni şi animale fiind intoxicaţi cu dioxid de carbon, în ceea ce se spune a fi cea mai mare intoxicaţie în masă care a avut loc vreodată, din cauze naturale. Norul radioactiv a dispărut după aproximativ două zile, lăsând în urmă aproximativ 1700 de victime umane şi mii de animale moarte. În satele Nyos şi Kam, primele localităţi atinse de norul ucigaş, doar patru persoane au supravieţuit. Lacul Nyos continuă să fie o ameninţare, iar dacă apele sale ar curge liber ar distruge totul în cale.

Lacul Ozarks

De obicei este plasat pe locul trei în topul celor mai periculoase căi de navigaţie din SUA, după Oceanul Atlantic şi râul Colorado. Este amplasat în mijlocul dealurilor din centrul statului Missouri şi este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din SUA, care a fost creat de barajul Bagnell, în 1931. Aici se desfăşoară curse ilegale de bărci cu motor, care prezintă ameninţări mortale pentru cei care se plimbă pe lac cu ambarcaţiuni mai mici. Valurile sunt şi ele foarte înşelătoare şi, pentru a înrăutăţi lucrurile, în zonă au fost descoperite niveluri ridicare de Ecoli.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiac oriental 2025. Caracteristicile tale, în funcție de perioada în care te-ai născut. Ce semn ești, de fapt, în zodiacul oriental
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
Playtech.ro
Când se încălzeşte iar în România? Meteorologii Accuweather au făcut anunţul
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Aplicația care se instalează automat pe telefon și îți verifică pozele. Cum scapi de ea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion, în culmea fericirii. Viktor Orban, anunț istoric din Ungaria: Așa rămâne!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia