Papa Leon al XIV-lea a transmis primul său mesaj credincioșilor la Vatican, după ce a fost ales de conclavul cardinalilor al 267-lea suveran pontif.
„Pacea să fie cu voi! Acesta este primul salut al Învierii Domnului Isus. Vreau ca acest salut al păcii să intre în inimile voastre. Pacea să fie cu voi. Aceasta este pacea învierii lui Iisus, dezarmantă, umilă, care vine de la Dumnezeu. care ne iubește. Să păstrăm în minte vocea Papei Francisc care binecuvântează Roma. Permiteți-mi să urmez această binecuvântare. Răul nu va câștiga. Suntem toți în mâinile lui Dumnezeu. Uniți să mergem înainte. Suntem discipolii lui Iisus, lumea are nevoie de lumina LUI, are nevoie de EL. (…) Să nu ne fie frică să fim misionari, să propovăduim Evanghelia. Sunt un fiu al Sfântului Augustin. (…). Să mergem împreună către Casa pe care a pregătit-o Domnul pentru noi. Trebuie să fim o biserică a misionariatului, să ne deschidem brațele”.
UPDATE
Cardinalul Robert Francis Prevost este primul papă american din istorie! Noul papă și-a ales numele pontifical – Leon al XIV-lea.
Născut la Chicago în 1955, Prevost a fost hirotonit preot în anul 1982 și a obținut un doctorat în drept canonic la Roma. A activat ca misionar în Peru, unde a fost episcop al diecezei Chiclayo între 2015 și 2023, și a devenit cetățean al acestei țări. În 2023, Papa Francisc l-a numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi, funcție în care a avut un rol cheie în numirile episcopale la nivel global. Citește mai multe AICI.
Știrea inițială
Joi, 8 mai 2025, a ieșit fum alb pe coșul instalat pe acoperișul Capelei Sixtine de la Vatican. După mai multe tururi de scrutin de la începerea conclavului, cei 133 de cardinali electori l-au ales pe succesorul Papei Francisc.
La Vatican a fost desemnat un nou suveran pontif, marcând un moment istoric pentru Biserica Catolică. Joi seara, fumul alb care s-a ridicat din coșul de deasupra Capelei Sixtine a semnalat lumii întregi că procesul de alegere a unui nou papă a fost finalizat cu succes. După o singură zi de conclav și trei runde de voturi fără rezultat, cardinalii au reușit să ajungă la un acord.
Mulțimea entuziasmată adunată în Piața Sfântul Petru a aclamat și a aplaudat în momentul în care fumul alb a ieșit dintr-un mic coș de pe acoperișul Capelei Sixtine, unde cardinalii au desfășurat votul secret.
Identitatea noului papă și numele ales de acesta ca pontif vor fi anunțate lumii de pe balconul central al Bazilicii Sfântul Petru tot astăzi. Noul papă va ieși la balcon pentru a rosti primul său discurs public și pentru a binecuvânta credincioșii adunați la Vatican.
Papa Francisc a murit pe 21 aprilie 2025, după ce a condus Biserica cu 1,4 miliarde de membri timp de 12 ani. În timpul pontificatului său, a încercat să deschidă această instituție tradiționalistă către lumea modernă, adoptând o serie de reforme și permițând dezbateri pe teme controversate, cum ar fi hirotonirea femeilor și o mai bună incluziune a credincioșilor LGBT.
Cardinalul italian Pietro Parolin, a doua personalitate în ierarhia Vaticanului în timpul lui Papa Francisc, și cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle erau considerați principalii candidați.
Alte nume au fost francezul Jean-Marc Aveline, ungurul Péter Erdő, americanul Robert Prevost, italianul Pierbattista Pizzaballa și filipinezul Pablo Virgilio David.
Potrivit tradiției, numele noului papă va fi anunțat de cardinalul Dominique Mamberti, în vârstă de 73 de ani, originar din Franța, dar născut în Maroc. Acesta are onoarea de a rosti fraza „Habemus papam!” („Avem un papă!”), întrucât deține cel mai înalt rang în Ordinul Diaconilor. În cazul în care chiar Mamberti ar fi fost ales papă, sarcina anunțului i-ar fi revenit cardinalului italian Mario Zenari, actual reprezentant diplomatic al Vaticanului în Siria.
Importanța acestui eveniment a atras o atenție mediatică uriașă. Aproximativ 6.000 de jurnaliști din 90 de țări au fost prezenți pentru a relata procesul alegerii noului papă. În același timp, în Piața Sfântul Petru s-au adunat circa 11.000 de persoane pentru a urmări desfășurarea votului și a asista la apariția fumului alb.
Alegerea noului pontif vine într-un moment de tranziție pentru Biserica Catolică, după decesul Papei Francisc luna trecută, la vârsta de 88 de ani. Moștenirea sa include un colegiu cardinalicesc variat, dar fragmentat din punct de vedere doctrinar. În timp ce unii cardinali sprijină reformele inițiate de Francisc și viziunea sa progresistă, alții își doresc revenirea la o linie conservatoare.
Cei 133 de cardinali au participat la reuniuni zilnice din 28 aprilie, cunoscute drept ședințe preconclav, pentru a discuta direcția în care ar trebui să se îndrepte Biserica în viitor. Unii, ca arhiepiscopul din Jakarta, Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, au avut puțin timp să se pună la curent, ajungând mai târziu la Roma.