Apneea de somn, atenţie la complicaţii

Persoanele cu sindrom de apnee în somn au un risc crescut de a face infarct sau accident vascular cerebral, de aceea, această tulburare nu trebuie trecută cu vederea.
Alina Costache
22 mart. 2018, 08:17
Apneea de somn, atenţie la complicaţii

Sindromul de apnee în somn reprezintă o întrerupere temporară a respiraţiei poate avea forme uşoare, moderate sau severe. Pentru ca acest diagnostic să fie pus, trebuie să existe 5 pauze de somn de minumum 10 secunde într-o oră de somn.

Apneea obstructivă apare pe fondul existenței unor ocluzii ale căilor aeriene superioare. În timpul somnului, căile aeriene se pot bloca în urma relaxării musculaturii gâtului și a limbii. Apneea de somn este însoțită și de sforăit puternic și somn neodihnitor. Persoanele cu acest sindrom se trezesc adesea obosite și se confruntă cu somnolență pe parcursul zilei. Obezitatea, amigdalele mărite și polipii sunt factori de risc ai sindromului de apnee în somn.

Ce urmări poate avea

Netratat, sindromul de apnee în somn poate duce la complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială), neurologice (accident vascular cerebral), respiratorii (insuficienţă respiratorie, agravarea astmului bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile şi sindrom metabolic. Nu în ultimul rând, acest sindrom poate crește riscul de accidente auto, pentru că determină somnolență, implicit scade vigilența la volan. De asemenea, afectează eficiența la locul de muncă.

Unde ceri ajutor dacă ai probleme cu somnul

În cazul în care ai simptomele specifice sindromului de apnee în somn, apelează la un medic spcialist în patologia somnului. Pentru diagnosticare, există varianta monitorizării la domiciliu, după care poate fi nevoie, pentru mai multă precizie, de testarea în cadrul unui laboroator de somnologie. În cadrul acestora, există aparatură specială (poligraf, polisomnograf), care monitorizează parametrii somnului.

Știai că…
…în România există peste 80 de laboratoare de somnologie?

Este nevoie de purtarea unui aparat special

Tratamentul acestui sindrom are ca scop restaurarea respirației normale, implicit obținerea unui somn odihnitor. Persoanele care au formă moderată sau severă de apnee de somn pot beneficia de un tratament ce constră într-o „atelă pneumatică” (aparatul CPAP), adică ventilația cu presiune pozitivă continuă. Dispozitivul ţine deschisă calea respiratorie, iar în acest fel nu se mai produc pauzele de respiraţie. Aparatul furnizează aer sub presiune faringelui cu ajutorul unei măști nazale. Presiunea aparatelor CPAP se reglează în laboratoarele de somnologie. Există mai multe tipuri de astfel de aparate, care sunt recomandate de medic în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Cifră

Peste 800.000 de români au sindromul de apnee în somn de tip obstructiv.

Sfatul specialistului

Dr. Doina Dumitru-Didița, medicină de familie, competență în somnologie, http://www.somnolog.ro

Apneea în somn este o tulburare respiratorie nocturnă, ce se manifestă prin opriri sau reduceri substanțiale de respirație, însoțite de scăderi ale saturației de oxigen. În funcție de numărul de evenimente pe parcursul unei ore (stabilite poligrafic sau polisomnografic), diagnosticul pozitiv este de peste 5 IAH (indice apnei-hipopnei/oră). Ca urmare a acestor manifestări respiratorii nocturne, pacientul va avea simptome pe parcursul nopții ca: sforăitul zgomotos, opriri de respirație, mersul frecvent la toaletă, somn agitat.

În timpul zilei, principalele manifestări sunt: somnolența excesivă, durerea de cap matinală, lipsa de concentrare și atenție. În funcție de cauzele suspicionate sau de severitatea sindromului, există mai multe tipuri de abordări din punct de vedere medical.

Dacă severitatea este ușoară, sunt suficiente stabilirea eventualelor cauze obstructive și înlăturarea acestora. Eventual, se recomandă și purtarea pe parcursul nopții a unei gutiere mandibulare sau terapia pozițională (dacă evenimentele respiratorii sunt legate de poziția de dormit pe spate). Dacă vorbim de apnee în somn moderată sau severă, este esențială inițierea terapiei CPAP cu mască (aparat de presiune pozitivă continuuă), terapie stabilită prin investigația numită titrare.

Pe lângă terapia de bază, se stabilesc eventualele cauze și se fac recomandări legate de acestea: în caz de obezitate, recomandarea de scădere ponderală, control și intervenții chirurgicale specifice (în cauze obstructive ORL), reducere sau renunțarea la consumul de alcool și la fumat. În toate tipurile de severitate a sindromului, este recomandată respectarea igienei somnului.

Află mai multe despre sforăit, semnal de alarmă pentru apnee pe clicksanatate.ro.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Localitatea din România cu apă “ca o binecuvântare de la Dumnezeu”. Oamenii vin să ia sute de litri din izvoare și spun că e mai bună decât cea din comerț
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o au
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Săptămâna de lucru de șase zile. Măsura radicală împotriva crizei forței de muncă
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Viola Amherd: Putin poate participa la negocieri în Elveția fără a fi arestat
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?