Apple, Google, Microsoft şi Amazon susţin planul de combatere a înălzirii globale al administraţiei Obama

Giganții americani Google, Apple, Microsoft și Amazon și-au oferit sprijinul pentru programul de luptă împotriva încălzirii globale al administrației Obama, care a fost suspendat în februarie de Curtea Supremă. Ei spun că planul este bun şi pentru afaceri, nu numai pentru mediu.

02 apr. 2016, 10:47
Apple, Google, Microsoft şi Amazon susţin planul de combatere a înălzirii globale al administraţiei Obama

Cea mai înaltă instanță judecătorească din Statele Unite a fost sesizată de mai mult de 25 de state, cele mai multe cu majoritate republicană, care au contestat „Clean Power Plan” (CPP), elaborat de Agenția de protecție a mediului (EPA), ce impune reducerea emisiilor de CO2 provenite de la centralele electrice cu 32% până în 2030 în raport cu anul 2005. Cinci judecători din nouă au votat suspendarea aplicării acestui plan până când o curte de apel va examina argumentele statelor, amintește AFP.

Google, Apple, Microsoft și Amazon au trimis vineri acestei curți de apel o scrisoare comună („amicus brief”) de sprijin pentru PPC, în care menționează că ele figurează printre cei mai mari consumatori de energie electrică din SUA, necesară pentru funcționarea fabricilor lor, a magazinelor sau a uriașelor centre de date.

Corporațiile susțin că, pe baza experienței lor, „Power Plan Clean” va aduce avantaje semnificative beneficiarilor de energie electrică și că planul nu va fi bun doar pentru mediu, ci și pentru afaceri.

Acestea estimează, de asemenea, că planul „reflectă ipoteze rezonabile și realizabile” cu privire la capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile în țară.

Cele patru companii amintesc, totodată, că fac ele însele eforturi de a limita impactul activităților lor asupra mediului, străduindu-se mai ales să recurgă din ce în ce mai mult la energie din surse regenerabile, și își exprimă convingerea că planul respectiv ar trebui să le ajute atât pe ele, cât și ”nenumărate alte societăți”, să-și desfășoare activitățile într-un mod consecvent cu angajamentul lor față de mediu și cu nevoile afacerilor lor.

„Noi suntem convinși că CPP este o etapă importantă în tranziția spre un viitor energetic mai curat”, spune Google într-un mesaj pe blogul său oficial. „Mesajul întreprinderilor noastre astăzi este clar — noi putem răspunde viitoarelor provocări energetice la nivel mondial într-un mod care susține inovarea și creșterea economică, combătând în același timp schimbările climatice”.