Aproape 90% din accidentele rutiere au drept cauză factorul uman. România, a doua din UE în privinţa deceselor

Din cauza accidentelor rutiere, în lume mor anual aproape 13 milioane de oameni, dintre care 25.000  în UE (aproximativ 70 de oameni pe zi). În România mor în medie circa 5 oameni pe zi în accidente rutiere, astfel că în 2016 au decedat din această cauză aproximativ 2.000 de oameni la nivelul întregii ţări, a declarat Secretarul General al Uniunii Naționale a Trasportatorilor Rutieri, Radu Dinescu.

26 mart. 2018, 15:09
Aproape 90% din accidentele rutiere au drept cauză factorul uman. România, a doua din UE în privinţa deceselor

Din punct de vedere al numărului de persoane decedate în accidente rutiere la un milion de locuitori, România se clasifică acum pe locul 2, după Bulgaria, cu 97 de victime, mult peste limita europeană: Spania şi Danemarca- 37 de victime, Olanda- 33 de victime,  Suedia- 27, Marea Britanie- 28. Surprinzător este că, deşi avem un număr de 5 decese pe zi din cauza accidentelor rutiere, suntem foarte obişnuiţi cu acest lucru şi trecem cu mare uşurinţă pe lângă acest lucru„, a spus Radu Dinescu, citat de capital.ro.

La nivel european, statisticile arată că 85%- 90% din accidentele rutiere au drept cauză factorul uman, care fie face erori, fie este distras de la conducerea autovehiculului. Alte cauze de accident rutier sunt reprezentate de: 5% din cauza stării tehnice a autovehiculelor, 5% din cauza infrastructurii şi 5% din cauza condiţiilor meteo.

Numărul de accidente a crescut, însă numărul de victime a scăzut, dacă ne comparăm cu zece ani în urmă, când România avea peste 3.000 de decedaţi din accidente rutiere. Asta înseamnă că autovehiculele au început să înregistreze o siguranţă pasivă şi activă mai sporită şi protejează atât ocupanţii vehiculelor, cât şi, în ultima perioadă, deoarece există preocupări din ce în ce mai serioase, pentru persoanele din afara autovehiculelor, pentru pietoni.