Armata a început recrutările pentru anul viitor. Care este reacţia MApN

Confruntată cu o penurie de candidaţi, armata germană ia în calcul recrutarea de specialişti proveniţi din alte state membre ale Uniunii Europene, a explicat joi şeful Statului Major al Bundeswehr (armata germană), Eberhard Zorn.

RomaniaTV.net
27 dec. 2018, 12:51
Armata a început recrutările pentru anul viitor. Care este reacţia MApN

„Bundeswehr-ul are nevoie de personal (…), trebuie să privim în toate direcţiile într-o perioadă de penurie a muncitorilor calificaţi″⁣, a declarat Zorn grupului de ziare regionale Funke Mediengruppe, potrivit stirileprotv.ro.

Citeşte şi Germania importă forţă de muncă calificată din afara UE

În opinia sa, recrutarea de specialişti străini europeni, îndeosebi a medicilor sau a inginerilor, constituie o opţiune luată în calcul de către armata germană. Acest lucru ar implica o modificare a legii germane care stipulează că un militar care acţionează pentru Bundeswehr trebuie să aibă cetăţenie germană. Această idee este susţinută şi de comisarul parlamentar pentru forţele armate germane, social-democratul Hans-Peter Bartels, potrivit căruia ″numeroşi militari (au deja) origini străine sau dublă cetăţenie″⁣.

De altfel, ″Bundeswehr-ul nu ar fi o excepţie, pentru că de multă vreme avem cetăţeni europeni care activează în poliţia germană″⁣, a mai spus el.

Potrivit Funke Mediengruppe, guvernul german a abordat deja subiectul cu parteneri europeni. Republica Cehă, Suedia, Belgia şi Danemarca nu ar fi împotriva acestei idei, dar Franţa s-ar fi arătat rezervată. Şi Bulgaria, România, Slovenia şi Grecia au formulat îndoieli, temându-se că potenţialii candidaţi din ţările lor ar putea fi atraşi de un salariu mai mare în Germania.