Armata SUA: Coaliţia internaţională a ucis 18 lideri ai Statului Islamic

Loviturile aeriene lansate de coaliția internațională condusă de SUA au ucis 18 "lideri" ai organizației jihadiste Stat Islamic (SI) în ultimele 30 de zile, 13 dintre ei la Mosul, în Irak, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei SUA.

29 sept. 2016, 18:18
Armata SUA: Coaliţia internaţională a ucis 18 lideri ai Statului Islamic

Colonelul John Dorrian, un purtător de cuvânt al forțelor SUA din Irak și Siria, a declarat într-o ședință informativă la Pentagon că mulți dintre cei vizați erau comandanți militari, responsabili cu propaganda SI și cu recrutarea de luptători străini care urmau să ajungă pe teritoriul controlat de Stat Islamic.

„Prin eliminarea acestor indivizi de pe câmpul de luptă, se creează efecte cu adevărat perturbatoare la nivel de comandă și control al inamicului”, a mai spus John Dorrian.

Oficialul american a afirmat că la Mosul au rămas între 3.000 și 4.500 de luptători ai Stat Islamic și, pentru că noi luptători nu pot intra în oraș în convoaie mari, ei continuă să se deplaseze în formațiuni mici, informează Agerpres.

Citeşte şi Pentagonul nu vrea să renunţe la prima lovitură nucleară în cazul unui conflict

Statele Unite ale Americii dispun de 4.565 de militari în Irak, ca parte a unei coaliții conduse de SUA care oferă sprijin aerian, pregătire și consultanță armatei irakiene, care a suferit înfrângeri importante în 2014 în fața Stat Islamic care a cucerit zone întinse din Irak și a avansat fulgerător spre capitala Bagdad.

La începutul acestei săptămâni Pentagonul a anunțat că SUA trimit 600 de noi militari în Irak pentru a sprijini forțele irakiene în lupta acestora pentru recucerirea orașului Mosul, ultimul mare bastion al grupării jihadiste Stat Islamic în această țară.