Arme exportate de România au ajuns să alimenteze conflictul din Siria

Arme fabricate în România au ajuns să alimenteze conflictul din Siria, mai precis trupele ostile regimului Assad, dezvăluie Rise Project într-o investigaţie transfrontalieră. Armamentul este cumpărat de Statele Unite al Americii cu destinaţia Turcia şi Iordania, însă destinaţia finală pare a fi conflictul sirian.

13 sept. 2017, 08:35
Arme exportate de România au ajuns să alimenteze conflictul din Siria

România a exportat arme în valoare de 39 de milioane de dolari în cadrul unui program prin care Guvernul SUA vrea să achiziţioneze armament în valoare de peste 2 miliarde de dolari până în 2022, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Ţara noastră nu este singurul furnizor de acest fel. Printre cei de la care SUA cumpărăr arme se numără şi Bulgaria, Serbia, Germania, dar şi ţări din alte regiuni ale lumii.

Destinaţia oficială a armelor (care trebuie declarată) nu este Siria, ci Turcia sau Iordania, unde „marfa va fi folosită în scopuri de apărare direct de către guvernul american, transferată drept granturi militare pentru educație, instruire și asistență de securitate”, potrivit documentelor consultate de Rise Project.

Numai că arme din aceste loturi ajung şi în Siria, unde americanii le livrează unor grupări „atent verificate”, care luptă împotriva Statului Islamic, dar şi a regimului Bashar al-Assad, dezvăluie Rise Project.

“Ne așteptăm ca orice forță parteneră și orice beneficiar al serviciilor oferite să folosească echipamentele după cum am stabilit, în cazul de față – în lupta împotriva ISIS – și monitorizăm folosirea lor “, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului în cadrul investigaţiei.

Guvernele din România și Germania au declarat jurnaliștilor BIRN și OCCRP că nu au știut de rolul pe care l-au jucat în furnizarea de armament către Siria. Din decembrie 2016, Pentagonul a oprit transporturile prin Germania.

Reprezentanții Departamentului pentru Controlul Exporturilor spun că nu a fost eliberată nicio licență de export armament sau muniție cu destinația Siria. Nici pentru guvernul de la Damasc, nici pentru vreo facțiune rebelă din acestă țară. De altfel, Ministerul de Externe susține că România nu a mai efectuat exporturi de produse militare către Siria din anii ‘90.

Citiţi materialul complet pe Rise Project.