ASF analizează oportunitatea modificării legislaţiei secundare a pensiilor private

ASF caută instumente financiare mai puţin folosite, dar permise de legislația actuală. Potrivit acesteia, acum se analizează oportunitatea modificării legislaţiei secundare. Lansarea obligaţiunilor în infrastructură (sau în alte domenii mai puțin exploatate până acum) ar putea fi o soluţie de diversificare a instrumentelor de investiții ale fondurilor de pensii private.

20 iul. 2016, 07:07
ASF analizează oportunitatea modificării legislaţiei secundare a pensiilor private

După cum ne-au declarat reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la data de 30 iunie 2016, nivelul ratelor de rentabilitate era cuprins intre 1,5572%-3,4519% pentru fondurile de pensii facultative şi între 2,5017% – 4,5419% pentru fondurile de pensii administrate privat. Până acum doi – trei ani randamentele pensiilor private erau la nivel de două cifre.

De asemenea, valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a ajuns, în primele trei luni ale anului, (date disponibile la acest moment) la 27,37 miliarde de lei (6,12 miliarde de euro), în creştere cu 26,18%, faţă de perioada similară a anului 2015. Ele vor crește chiar dacă momentan statul a înghețat nivelul contribuției și pentru anul viitor. Creșterea va fi generată de intrarea de noi angajați pe piața muncii.

La ora actuală, majoritatea investițiilor fondurilor de pensii sunt în titluri de stat sau depozite bancare. Dar și aici randamentele au scăzut foarte mult și pragul maxim al cotei de investiție în aceste instrumente a fost atins. În acest context, ASF este preocupată în mod constant de evoluția fondurilor de pensii private.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET.