Asigurători plătesc victimelor din acciente rutiere daune de doar 10% din valoarea reală. Vinovată, TAXA DE TIMBRU

Ghinion românesc: după coşmarul unui accident rutier, victimele sunt nevoite să plătească mii de euro taxa de timbru, altfel nu pot cere despăgubiri în instanţă.

19 apr. 2018, 05:08
Asigurători plătesc victimelor din acciente rutiere daune de doar 10% din valoarea reală. Vinovată, TAXA DE TIMBRU

Cei care nu au aceşti bani, încearcă să se imprumute sau renunţă la proces, scrie stirileprotv.ro. De un an, Consiliul Superior al Magistraturii i-a propus Ministrului Justiţiei să schimbe legislaţia, însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Marți, asociaţia care militează pentru drepturile victimelor a depus încă o adresă la Guvern prin care solicită măsuri urgente.

Citeşte şi O nouă escrocherie face victime. Un bărbat se aruncă intenţionat în faţa maşinilor pentru a cere despăgubiri VIDEO

Cine are ghinionul să fie rănit într-un accident rutier, se trezeşte într-un coşmar. Dacă primeşte mai puţin de 90 de zile de îngrijiri medicale, adică NU va fi vorba de un proces penal, despăgubirea este decisă de firma la care este asigurat şoferul vinovat.

Remus Ciuraru, avocat: „Am ajuns la o situaţie foarte tristă. Statistica noastră ne arată că s-a ajuns la aşa-numita „zeciuială”. Adică undeva la 10% din valoarea reală a despăgubirilor este cea oferită de asiguratori. Ei calculează în funcţie numărul de zile de îngrijiri medicale”

Însă de multe ori victimele nu îşi revin după externare, iar costurile cu tratamentul şi recuperarea sunt mari. În aceste cazuri, singura şansă este să ceară despăgubiri mai mari în instanţă. Printr-o astfel de dramă trec şi părinţii unei fetiţe de 14 ani, lovită de o maşină pe o trecere de pietoni din Dâmboviţa. În urma accidentului, eleva a fost rănită la braţe şi umeri.

Tiberius Iordache, tatăl victimei: „Ea este o mare iubitoare de activităţi sportive, practica karate şi îşi dorea să urmeze o şcoală de poliţie. Având în vedere accidentul, nu ştim dacă va mai putea facă asta. A rămas şi cu o traumă psihică, de fiecare dată când ne apropien de o trecre, îi e teamă.”

Citeşte şi Daunele pentru victimele străzii şi accidentele din străinătate vor fi plătite de un singur birou începând de anul viitor

Părinţii au cerut în instanţă despăgubiri de 50.000 de euro. Ca să poată achita 6.000 de lei taxa de timbru, s-au chinuit câteva luni să strângă banii de la prieteni şi familie.

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România: „Sunt zeci de cazuri de persoane care nu îşi pot plăti taxa de timbru, care au ajuns la noi, însă în toată ţara probabil sunt mii.”

Reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Acidentelor Rutiere au trimis la Guvern o adresă prin care îi cer încă o dată premierului să modifice legea. Încă de anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului Justiţiei să scoată taxa de timbru pentru victimele accidentelor, însă până acum nu s-a schimbat nimic.