Asociaţiile magistraţilor cer premierului să retragă proiectul de lege privind inventarierea arhivei SIPA

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-au solicitat premierului Dacian Cioloş să retragă "de îndată" proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de ministrul justiţiei Raluca Prună prin care se doreşte reinventarierea arhivei SIPA şi transferarea către alte instituţii a informaţiilor "de interes operativ", obţinute de SIPA.
Iulian Tudor
17 aug. 2016, 12:40
Asociaţiile magistraţilor cer premierului să retragă proiectul de lege privind inventarierea arhivei SIPA

Magistraţii i-au cerut, de asemenea, premierului să-i solicite Ralucăi Prună să facă public „în mod transparent, complet şi exact” ce au făcut comisiile anterioare cu privire la această arhivă.

Magistraţii susţin că „soluţionarea problemelor generate de moştenirea SIPA, cu implicaţii grave asupra independenţei sistemului judiciar, nu poate fi făcută prin ignorarea integrală a tuturor acţiunilor desfăşurate deja în ultimii zece ani şi nici prin legitimarea implicită a acţiunilor ilegale ale acestui fost serviciu secret, aşa cum doreşte actualul ministru al justiţiei, Raluca Alexandra Prună”, potrivit unui comunicat citatde News.ro.

Solicitarea asociaţiilor de magistraţi vine după ce Prună a afirmat într-o emisiune televizată, că scopul acestei hotărâri de guvern este şi acela ca informaţiile “de interes operativ” culese de SIPA să fie “transferate instituţiilor abilitate”.

„Intenţia Guvernului României de a transferă legal, inclusiv către actualele servicii de informaţii, aceste informaţii «de interes operativ», culese de agenţii SIPA prin metode securistice de poliţie politică şi violare a drepturilor omului, este un atac la independenţa justiţiei şi încalcă angajamentele luate de România înainte de integrarea în Uniunea Europeană”, susţin magistraţii.

SIPA, devenit ulterior Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), îşi are originea în Serviciul Operativ, redenumit Serviciul Independent Operativ, fiind unul dintre primele servicii secrete înfiinţat în România după căderea comunismului, în februarie 1990. Creat iniţial pentru a asigura monitorizarea informativ-operativă a penitenciarelor, SIO a fost transformat în Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) în anul 1997, pentru a fi acuzat ulterior de faptul că, lipsit de control, acest serviciu spiona judecători, procurori, avocaţi, jurnalişti şi membri ai societăţii civile care pledau pentru respectarea drepturilor omului.

SIPA a fost condus de directori şi adjuncţi care au fost ofiţeri ai fostei Securităţi, iar unii dintre ei au fost deconspiraţi de către CNSAS că au făcut poliţie politică. De asemenea, în SIPA au fost angajaţi zeci de ofiţeri de Securitate.

Unul dintre directorii SIPA a fost generalul Marian Ureche, care înainte de 1989 a fost colonel de Securitate. În aprilie 2002, postul de radio „Europa Liberă” l-a nominalizat pe Marian Ureche printre cei care, înainte de 1989, au spionat statele NATO. Marian Ureche a mai fost acuzat, printre altele, că s-a ocupat şi de urmărirea lui Ioan Petru Culianu.

După căderea regimului comunist, Marian Ureche a fost detaşat la Şcoală SRI de la Băneasa, unde erau pregătiţi viitorii ofiţeri SRI. În anul 1993 Ureche a fost coautor al volumului “Serviciile Secrete”, în care era elogiată fosta Securitate, volum care a devenit manual de studiu la Şcoală SRI.

Conform relatărilor presei, Marian Ureche a ajung la conducerea SIPA în 2001 în baza recomandării primite din partea SRI şi la propunerea ministrului justiţiei Rodica Stănoiu, dovedită la rândul ei că fiind colaborator al Securităţii comuniste.

Un adjunct al SIPA a fost generalul Dan Gheorghe, la rândul sau fost ofiţer de Securitate, care după înfiinţarea SRI a fost numit şeful Brigăzii antiteroriste din cadrul SRI.

Un alt adjunct al SIPA a fost colonelul Marian Anghel Desculţu, trecut în rezervă în 2002, cu gradul de general de preşedintele Ion Iliescu. Descultu a fost ofiţer la Direcţia a IV-a a Securităţii Statului şi, la rândul sau, a fost deconspirat de către CNSAS că a făcut poliţie politică.

Un raport de evaluare al Comisiei Europene, din 2004, emis în cadrul procedurilor de aderare a României la Uniunea Europeană, reţinea că “SIPA este lipsit de transparenţă şi responsabilitate şi s-a raportat că a fost implicat în comiterea de abuzuri împotriva drepturilor omului în închisori şi influenţarea sistemului judiciar”.

În 2006, Monica Macovei a desfiinţat SIPA, redenumit DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar Ministerul Justiţiei nu avea nevoie de un serviciu secret.

Istoricul Marius Oprea a afirmat că în SIPA erau angajaţi ofiţerii din nucleul dur al fostei Securităţi care “au folosit aceleaşi mijloace de compromitere şi şantaj”, spun magistraţii.

„Această hotărâre de guvern va permite practic că, după zece ani, instituţii ale statului să folosească informaţiile adunate în mod abuziv şi ilegal de SIPA, serviciu secret desfiinţat în urmă negocierilor purtate de România în vederea aderării la Uniunea Europeană. A folosi acum acele informaţii înseamnă a desconsideră flagrant toate obligaţiile pe care România şi le-a asumat în perioada de preaderare şi pe care e datoare să le respecte în prezent în calitate de membru al Uniunii Europene”, mai susţin magistraţii. Din acest motiv, „înainte de a vorbi despre ce e de făcut cu această arhivă, este important să cunoaştem ce s-a întâmplat de zece ani cu ea”, arată, în concluzie, magistraţii în scrisoarea către premierul Cioloş.

Citeşte şi: Ministerul Justiției: Arhiva SIPA trebuie să înceteze să mai fie motiv de speculaţii şi suspiciuni

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Gigantul german care intră pe piața din România. A preluat o fabrică cu sute de angajați
Capital.ro
Ungurii devin stăpâni în Europa. Susținerea este totală pentru Viktor Orban
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Acești români vor primi 5.000 de euro! Ce trebuie să facă pentru acești bani GRATIS
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Splendoarea de care puțini români știu. Locul care te transpune într-o altă lume
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan de la Ploiești, fotografiat la locul unui accident grav din Capitală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp ce urmărea un motociclist care îi furase ceasul în valoare de 40.000 de euro. Ce s-a întâmplat cu hoțul
Capital.ro
Serviciu militar obligatoriu de 6 luni. Lege pentru tinerii între 18 și 26 de ani
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Cresc SALARIILE. Angajații care vor primi mai mult cu 10%
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'