Calendar ortodox 27 iulie 2025. Se spune că rugăciunea adresată Sfântului Pantelimon, rostită cu credință, aduce vindecare rapidă.
Ortodoxe: Sfântul Mucenic Pantelimon
Greco-catolice: Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată
Romano-catolice: Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia şi îns., m., PP
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în orașul Nicomidia. Părinţii lui avea convingeri religioase opuse – tatăl păgân și mama creștină. Tânărul a fost botezat inițial Pantoleon, nume care semnifică „cel în toate puternic ca un leu”.
Viața sa a luat o turnură neaşteptată după ce l-a cunoscut pe preotul Ermolae, de la care a aflat despre credința creștină și despre Hristos, considerat „adevăratul doctor al sufletelor și trupurilor”.
Un moment crucial a fost atunci când, invocând numele lui Hristos, a reușit să învie un copil mușcat de o năpârcă. Impresionat de această minune, a cerut să fie botezat și a primit numele Pantelimon – „cel cu totul milostiv”.
Ulterior, a devenit cunoscut pentru vindecările sale miraculoase, printre care și redarea vederii unui orb. Faptele sale l-au adus însă în atenția împăratului, care i-a cerut să renunțe la credința creștină.
Refuzul îndârjit de a renunţa la Hristos i-a adus moartea: a fost condamnat la decapitare. Însă, în loc de sânge, din trupul său a curs lapte, semn al purității și sfințeniei sale, potrivit crestinortodox.ro
Martirizat în anul 303, Sfântul Pantelimon este astăzi considerat patronul spiritual al medicilor și al bolnavilor. Numeroase spitale, biserici și așezăminte filantropice din întreaga lume îi poartă numele.
Moaștele Sfântului Pantelimon se găsesc în mai multe lăcașuri de cult, inclusiv în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oașa din Alba Iulia, precum și în numeroase biserici din București, cum ar fi Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Sfântul Dumitru Poștă, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupeții Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie și Biserica Sfântul Pantelimon.
Sfinte mare mucenice și tămăduitorule Pantelimoane, ție îți vărsăm durerile noastre de multe feluri și tu fără întârziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne ești mijlocitor, auzind suspinuri înăbușite în noapte, în zi, pe pat de suferință, în călătorii, fii celor ce se roagă ție, după nevoile fiecăruia:
Celor neliniștiți, liniștitor, celor asupriți, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiți în păcate, scutitor, rătăciților îndrumător, bolnavilor deplin vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soților întăritor în căsnicie, celor porniți cu răutate, îmblânzitor, și ne întărește în fața necazurilor, căci suntem slabi și istoviți, sfinte. Și astfel, cu puterea ta, descătușați de amărăciunile noastre, să petrecem în mulțumire, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!