Astra Asigurări, ţinta unui atac informatic. Hackerii au cerut între 15.000 şi 25.000 de dolari pentru fiecare server afectat

Publicat: Marţi, 10 Octombrie 2017 18:19 // Actualizat: Marţi, 10 Octombrie 2017 18:19 // Sursa: romaniatv.net

Baza de date a Astra Asigurări, administrată în prezent de lichidatorul judiciar, KPMG, a fost atacată cu un virus de tip ransomware, extrem de utilizat în ultima vreme de hackeri. Atacatorii au restricționat, prin criptare, accesul la datele privind compania de asigurări aflată în lichidare, adică milioane de dosare de daună și de contracte de asigurare care conțin inclusiv datele personale ale clienților Astra.

Atacul a fost înregistrat pe 6 octombrie. Pe un model consacrat deja, atacatorii au cerut și o răscumpărare pentru a reda accesul la baza de date. Această răscumpărare ar urma să fie plătită în bitcoin, dacă specialiștii KPMG decid astfel. Recompensa cerută a fost între 15.000 și 25.000 de dolari pentru fiecare server afectat, scrie Profit.ro.

"În cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip “cryptolocker/ ransomware”, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (în faliment). Incidentul a fost inițial sesizat de echipa IT a companiei, care a luat imediat măsurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet și anunțarea reprezentantilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat in procedura de faliment (KPMG). KPMG a luat măsura sesizarii organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice -DCCO – IGPR și Centrul Național de Răspuns la Incidente Informatice - CERT.RO, cu privire la situația creată și, în același timp, au informat ASF și FGA cu privire la primele măsuri luate", a declarat, pentru Profit.ro, Speranța Munteanu, partener KPMG Restructuring.

Virsul a atacat serverele Astra, iar recompensa solicitată a variat intre 15.000 dolari și 25.000 dolari, exprimați în bitcoins, pentru fiecare server afectat. Până la acest moment nu sunt indicii că datele cu caracter personal aparținând clienților Astra au fost divulgate către persoane neautorizate. Pentru efectuarea intervenției necesare în astfel de situații și a limita daunele, cu repunerea în stare de funcțiune a sistemelor informatice, KPMG a apelat la expertiza KPMG Cyber Security Services, specializată în Securitate Informatică, și la suportul extern al unei mari firme specializate în producerea de sisteme tip antivirus și servicii de intervețiie în caz de atac. Cele două echipe, împreună cu cea de IT a Astra, au procedat la izolarea, identificarea și îndepărtarea virusului, operațiune încă în derulare. Rezultatele complete ar urma să fie cunoscute în circa două săptămâni.

Citeşte mai mult pe Profit.ro.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Astra Asigurari atac informatic bază de date
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6572
RON
18 Jul
noapte 19 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H