Atac armat în Las Vegas. 59 de morţi şi 527 răniţi UPDATE. Atacatorul este mort FOTO şi VIDEO

Peste 50 de morţi şi 500 de răniţi este bilanţul tragic al atacului din Las Vegas. Printre răniţi se află şi un român. Mai multe împuşcături au fost raportate luni în apropierea complexului turistic Mandalay Bay, din Las Vegas, după ce o persoană a deschis focul în apropierea zonei unde se desfăşura un festival de muzică country. Potrivit presei americane, criminalul a fost găsit mort într-o cameră de hotel, iar autorităţile cred că s-a sinucis.

02 oct. 2017, 06:46

UPDATE 19.56 Președintele american Donald Trump a denunțat luni un ‘act ce reprezintă răul absolut’ după masacrul din Las Vegas soldat cu cel puțin 50 de morți și peste 400 de răniți, fără a menționa însă gruparea Statul Islamic (SI) care a revendicat acest atac, relatează AFP și DPA.

‘Ieri seară, un bărbat a deschis focul asupra unei mulțimi de oameni care asistau la un concert de muzică country în Las Vegas. El a ucis cu brutalitate peste 50 de persoane într-un act care reprezintă răul absolut’, a declarat Trump într-un discurs rostit la Casa Albă, anunțând că se va deplasa miercuri la Las Vegas.

Citeşte şi: Donald Trump: Masacrul din Las Vegas, „un act ce reprezintă răul absolut”

UPDATE 19.54 Doi înalți oficiali americani au afirmat luni că nu există nici o dovadă că Stephen Paddock, autorul atacului din Las Vegas, soldat cu cel puțin 50 de morți și peste 400 de răniți, ar avea legături cu vreo grupare militantă internațională, relatează Reuters și AFP.

Gruparea Statul Islamic a dat publicității un comunicat, prin intermediul agenției sale de propagandă Amaq, în care revendică responsabilitatea atacului din Las Vegas, afirmând că atacatorul s-a convertit la Islam în urmă cu câteva luni.

”Autorul atacului din Las Vegas este un soldat al Statului Islamic”, a indicat Amaq.

Dar, unul din cei doi oficiali americani a minimalizat revendicarea de către Statul Islamic a responsabilității atacului și a spus că există motive să se creadă că Paddock (64 de ani) are un trecut cu probleme psihologice.

Șeriful din Las Vegas, Joseph Lombardo, a afirmat anterior că Paddock locuia în Mesquite, un mic oraș cu circa 18.000 de locuitori, situat la circa 120 km nord-est de Las Vegas, în Nevada, la frontiera cu Arizona.

Potrivit fratelui său, care a vorbit la NBC, Stephen Paddock era pensionar, ca mulți alți locuitori din Mesquite. El nu era cunoscut serviciilor de poliție din micul oraș, nici celor din Las Vegas. ”Era o persoană disperată, care voia să facă multe victime”, a declarat șeriful.

Lombardo a indicat, de asemenea, că Paddock fusese citat să compară în fața unui tribunal în urmă cu mai mulți ani, dar situația a fost soluționată în mod normal de către justiție. Las Vegas Review-Journal a relatat că Paddock depusese plângere împotriva unui cazinou din Strip, marea arteră care traversează orașul, după ce alunecase pe pământ, dar și-a retras în cele din urmă plângerea.

”Nu avem nici o idee despre ceea ce s-a întâmplat”, a declarat, emoționat, Eric, fratele lui Paddock, pentru Las Vegas Review-Journal. ”Este ca și cum ar fi căzut un asteroid peste noi”, a adăugat bărbatul, în vârstă de 55 de ani, care părea profund afectat de masacrul din Las Vegas. ”Nimic nu ne permite să explicăm ceea ce a făcut el”, a mai spus Eric.

Lui Stephen Paddock îi plăcea să meargă la cazinou să joace, a mai spus fratele său la NBC News. Întrebat de CBS News, Eric a afirmat că Stephen nu avea convingeri religioase cunoscute.

Canalul ABC News a difuzat o fotografie cu Stephen Paddock în fața unui bar, având în mână se pare un pahar cu alcool. El era în fotografie cu prietena sa, Marilou Danley, care a fost arestată în străinătate.

Potrivit ABC, Stephen Paddock era de profesie contabil, avea un brevet de aviație și un permis de vânătoare eliberat de statul Alaska.

UPDATE 17.30 Poliţia a confirmat că atacatorul din Las Vegas, Stephen Paddock, a fost găsit mort într-o cameră de hotel. Autorităţile cred că bărbatul s-a sinucis, potrivit ABC7. 

UPDATE 17.00 Poliţia estimează că 406 persoane au fost transportate la spital în urma împuşcăturilor din timpul concertului organizat în Las Vegas, dar nu se ştie exact câţi au fost răniţi de gloanţe şi câţi răniţi au rezultat în urma haosului creat. De asemenea, un român a fost rănit în timpul atacului de la concertul de muzică country din Las Vegas.

Citeşte şi Român rănit grav în atacul din Las Vegas. Tânărul a fost operat de urgenţă

Update: Criminalul a fost identificat ca fiind Stephen Paddock, un bărbat de 64 de ani şi a fost descris ca fiind un „rezident local”. 

Update: Numărul morţilor în atacul din Las Vegas a urcat la 50, iar cel al răniţilor este de peste 200.  Focurile de armă au provenit de la etajul 32 al cazinoului, a precizat poliţia.

VIDEO CU MOMENTUL ATACULUI


Update: Poliţia a informat că este în căutarea şi a unei femei, pe numele său, Marilou Danley, despre care se crede că ar fi prietena suspectului. Nu se ştie precis dacă ea ar fi fost complicea criminalului. 

Update : Cel puţin 20 de morţi, între care se numără şi poliţişti, şi peste 100 de răniţi în atacul armat din cazinoul din Las Vegas. Acesta este cel mai recent bilanţ al victimelor atacului.

UPDATE: Mai multe zboruri ce erau programate să aterizeze pe aeroportul din LA au fost redirecţionate spre alte destinaţii.

UPDATE : Mesaje pe Twitter confirmă unul dintre posibilii suspecţi a fost ucis. Investigaţia continuă. 

UPDATE: O publicaţie locală, precum şi postul de televiziune CBS anunţă că 12 persoane sunt rănite grav.

UPDATE: Cel puţin două persoane au murit şi 24 sunt rănite şi transportate în prezent la spital, au anunţat autorităţile locale. Acestea au suferit răni prin împuşcare, a precizat un medic care le oferă ajutor victimelor, potrivit Reuters. 

Conform unei postări pe Twitter a departamentului de poliție, persoana înarmată s-ar afla în apropierea cazinoului Mandalay Bay. „Cerem tuturor să evite zona”, se mai menționează în postare.

Un utilizator de Twitter a scris că hotelul în care se află cazinoul a fost închis, în timp ce un alt utilizator, citând poliția, a spus că doi atacatori s-ar afla la etajului al 32-lea al hotelului și ar fi tras asupra unui bodyguard și asupra poliției.

Presa americană a transmis că hotelul Mandalay Bay a fost evacuat. Poliţia a transmis tuturor să evite zona în cauză.

Un ofiţer de poliţie ar fi fost împuşcat, iar serviciile de urgenţă se află la faţa locului.

Pe reţelele de socializare ar fi existat o serie de anunţuri cum că suspectul ar fi fost împuşcat la etajul al 32-lea al hoteului, însă acest lucru nu a fost încă confirmat.

Zeci de persoane au fost filmate părăsind clădirea în fugă.

Împuşcăturile au fost raportate în jurul orei locale 22:00 (08:00, ora României), în timpul festivalului Route 91 Harvest, în timp ce cântăreţul de muzică Jason Aldean cânta într-un cazinou extrem de popular.

Poliţia a blocat bulevardul Las Vegas pentru a căuta persoana ce a deschis focul.

Ar fi fost raportate victime, dar acest lucru nu a fost confirmat.