ATAC la Munchen. Un tânăr susţine că printre morţi ar fi şi un român. MAE nu confirmă informaţia UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, potrivit datelor obținute, printre victimele atacului armat de la Munchen nu se află cetățeni români.

23 iul. 2016, 06:57
ATAC la Munchen. Un tânăr susţine că printre morţi ar fi şi un român. MAE nu confirmă informaţia UPDATE

UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe precizează, sâmbătă seara, că nu există informații care să confirme prezența vreunui cetățean român printre victimele atacului de la Munchen.

Centrala Ministerului Afacerilor Externe și Consulatul General al României la Munchen continuă monitorizarea evoluției evenimentelor ulterioare producerii atacului de la Munchen. De asemenea, reiterăm că în tot acest timp a fost menținută permanent legătura cu autoritățile locale competente iar, ca urmare a demersurilor întreprinse de către oficiul consular pe lângă acestea, până la acest moment, nu avem informații care să confirme prezența vreunui cetățean român printre victime„, arată MAE într-un comunicat transmis presei.

UPDATE. Printre cele nouă victime ale atacului terorist de la München s-ar afla şi un tânăr cu origini româneşti, scrie adevarul.ro

Reporterii cotidianului britanic „The Telegraph” au intervievat, sâmbătă, un tânăr student de 19 ani, venit să se reculeagă în zona centrului comercial Olympia, unde a avut loc atacul armat. Acesta, pe nume Shohel Chowdhury, spune că l-a cunoscut pe unul dintre tinerii care au murit împuşcaţi.

„A murit un vechi prieten de-al meu. Era colegul meu de clasă, eram în acelaşi an. Eram vecini şi obişnuiam să jucăm fotbal. Ultima dată l-am văzut săptămâna trecută”, le-a spus Shohel Chowdhury jurnaliştilor.

Tânărul de 19 ani a mai declarat că numele prietenului său este Gulliano, că avea 18 ani şi că a murit împuşcat lângă restaurantul McDonald’s. În acelaşi timp, Chowdhury a mai spus că „Gulliano era german, dar cred că familia lui era din România„.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, că printre victimele atacului armat de la Munchen nu se află cetățeni români.

În continuarea informațiilor privind atacul produs în Munchen, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, a demarat procedurile specifice de verificare dacă printre persoanele afectate sunt și cetățeni români. Astfel, conform datelor obținute, până la acest moment, printre victime nu se află cetățeni români, se arată într-un comunicat al MAE, transmis sâmbătă.

Totodată, întregul personal român din cadrul Consulatului General al României la Munchen a fost activat pentru a oferi sprijin în caz de necesitate. De asemenea, o echipă consulară de la Consulatul General de la Bonn a fost mobilizată pentru a se deplasa la Munchen dacă situația o impunea.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, au fost puse la dispoziția acestora numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) și telefonul de urgență al oficiului consular +49 1602087789, precizează MAE.

ÎMPUŞCĂTURI MALL Munchen GERMANIA. Klaus Iohannis, reacţie dură în urma atacurilor: Astfel de crime pline de laşitate trebuie pedepsite

Astfel, la nivelul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), activ în regim permanent 24/24, au fost preluate 12 apeluri telefonice.

Cetățenii români aflați în Munchen continuă să aibă la dispoziție numerele de telefon sus-menționate, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport. Totodată, cetățenii români aflați în străinătate pot să semnaleze orice situație deosebită și pe adresa de email [email protected], informează MAE.

Situația continuă să fie monitorizată atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și la nivelul Consulatului General al României la Munchen.

ATAC TERORIST GERMANIA. Mai mulți oameni au murit în urma unui atac armat produs vineri seara într-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei.

Totul a început cu împuşcături într-un centru comercial din Munchen, chiar lângă stadionul formaţiei Bayern. Martorii susţin că au văzut un bărbat care a intrat într-o farmacie şi a început să tragă în oameni. Atacatorul, care a recunoscut că este german, a deschis focul de pe un acoperiş.

Forţele de ordine au găsit corpul atacatorului la aproximativ un kilometru de mall. Acesta s-a împuşcat în cap imediat după atac. Potrivit autorităţilor germane, avea dublă cetăţenie, germană şi iraniană.

Împuşcături s-au auzit şi pe alte două străzi din apropierea centrului comercial. Un martor a povestit că se afla într-un fast-food şi a auzit pe cineva strigând ALAH E MARE şi apoi a început să tragă în copiii aflaţi la masă.

Cancelarul german Angela Merkel a convocat o celulă de criză, iar în Munchen a fost declarată „situaţie specială”.

Mai mulţi români au făcut mărturii cutremurătoare.

„Sunt într-un restaurant în momentul de faţă. Este o stare de panica, uimire de soc, oamenii nu isi pot inchipui ca se poate intampla asa ceva. Nu mai circula niciun metrou sau autobuz, taxiurile sunt foarte rare. Restaurantul este inchis, nu mai poate intra nimeni. Asteptam sa vedem si noi. Este o spaima, o liniste destul de sumbra asupra orasului. Nimeni nu discuta altceva si si-au pierdut acea stare de siguranţă, liniste specifica Munhenului „, a spus Mihai, roman din Munchen, potrivit digi24.ro.

„Toata lumea este panicata, am prieteni care ma suna de prin oras. Avem o prieten care este blocata intr-un din zonele in care s-a tras”, a spus Ana Semenescu.

„Asta ne face sa ne gandim sa venim toti acasa, ca este masacru aici”, a spus un alt roman.

„Dintr-o data s-au auzit sirene, se aud si acum. Se vad elicoptere care cauta. Toata lumea s-a ascuns in supermarketuri, in farmacii, nu este de iesit pe strada”, povesteste o alta romanca.

Citeşte şi PRIMELE IMAGINI cu atacul armat din Munchen. Un bărbat, filmat în timp ce împuşcă oameni pe stradă VIDEO