CARNAGIU într-un mall din Munchen. Bilanţul atentatului: 10 morţi şi mai mulţi răniţi. 7 dintre împuşcaţi, adolescenţi VIDEO

Mai mulți oameni au murit în urma unui atac armat produs vineri seara într-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei. Un prim bilanţ oficial indică 10 morţi, în timp ce numărul răniţilor nu a putut fi estimat pentru moment. Autorul atacului este un germano-iranian de 18 ani. PRIMELE IMAGINI cu atacul armat din Munchen. Un bărbat, filmat în timp ce împuşcă oameni pe stradă VIDEO

22 iul. 2016, 16:57

UPDATE 14.00. Situația a revenit la normal în Munchen după atentatul din Centrul Comercial Olympia și nu mai sunt restricții de circulație, dar se recomandă respectarea indicațiilor și avertismentelor emise de autoritățile locale, informează sâmbătă Ministerul român al Afacerilor Externe, într-o alertă de călătorie.

„Având în vedere evenimentele petrecute în ultima perioadă în landul bavarez, se recomandă cetățenilor români să respecte indicațiile și avertismentele emise de autoritățile locale, să se informeze, în timp real, cu privire la evoluția situației și de a rămâne extrem de precauți și vigilenți, pe durata deplasărilor prin locurile aglomerate”, precizează sursa citată.

MAE recomandă consultarea site-ului instituției și reamintește că cetățenii români care merg în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” cu informații și sfaturi de călătorie.

UPDATE 13.31 Șeful poliției din landul Bavaria, Hubertus Andrä, a declarat sâmbătă că ‘nu există nici cea mai mică legătură’ între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) sau refugiați și atacatorul germano-iranian de 18 ani care a deschis focul vineri asupra persoanelor dintr-un complex comercial din orașul Munchen, după care s-a sinucis, relatează AFP și Reuters.

Anchetatorii analizează pista unei persoane cu probleme psihice, a mai spus șeful poliției bavareze, care a precizat totodată că 10 persoane au murit în atac, iar 27 au fost rănite. Șapte dintre persoanele împușcate mortal erau adolescenți.

Atacatorul avea în rucsacul din spate 300 de gloanțe, iar în locuința sa a fost găsită o carte despre cum se comite un atac armat. Tânărul era născut și crescut în Munchen și era elev. Potrivit procurorilor, atacatorul suferea „de o formă de depresie”.

UPDATE 11.40. Tatal autorului atacului armat de vineri de la Munchen este interogat de politie sambata dimineata, relateaza publicatia germana Bild. Echipe ale politiei perchezitioneaza apartamentul in care atacatorul locuia cu parintii lui, scrie The Guardian. Acesta locuia in districtul Maxvorstadt. Vecinii au declarat pentru presa germana ca era „un tip tacut”.

„Locuia chiar lanaga mine” a declarat un vecin pentru Bild: „Un prieten de-al meu a fost coleg de scoala cu el si a spus ca era un tip tacut. L-a recunoscut din imaginile video de la fata locului”.

UPDATE 11.30. Ministrul german de interne Thomas de Maiziere a dispus coborârea drapelelor în bernă sâmbătă după atacul armat de la un centru comercial din Munchen în care și-au pierdut viața zece persoane, printre care și atacatorul, relatează DPA. 

Cancelarul Angela Merkel se intalneste sambata, in sedinta de urgenta, cu sefii serviciilor de informatii pentru a dsicuta despre atacul de vineri.

UPDATE 6.00: Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut 10 morți este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu „complet necunoscute”, a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.”Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen”, care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia „de multă vreme” în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă. 

„Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute”, a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba. 

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. 

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis. 

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. „S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele”, a afirmat Hubertus Andrae. 

Bilanțul atacului armat s-a stabilit la nouă persoane ucise de adolescent, plus autorul care s-a sinucis. Pe de altă parte, 21 de persoane au fost rănite, dintre care trei în stare foarte gravă, viața lor fiind în pericol, potrivit șefului poliției. 

El a adăugat că printre răniți se află copii, iar printre cei decedați sunt „persoane tinere”, mai scrie AFP. 

Upate 00.30 La aproximativ un kilometru distanţă de locul atacului a fost găsit cadavrul unui bărbat. Este posibil ca acesta să fie unul dintre atacatori, dar există şi ipoteza că ar fi o altă victimă a acestora. Bilanţul morţilor ajunge, astfel, la 10.

Update 23:48 Bilanţul victimelor a ajuns la 9. Ipoteza unui atac terorist se confirmă, însă nu există informaţii privind o acţiune a islamiştilor. Rămâne de determinat dacă nu cumva este vorba despre un act al naţionaliştilor extremişti.

Update 23:32 Germania a activat unitatea antiterorism CSG 9, după ridicarea la nivel maxim a alertei teroriste.

UPDATE 3:30 Granița Cehiei „va fi întărită” în cazul în care atacatorul sau atacatorii de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen ar încerca să fugă, a declarat vineri ministrul de interne al Cehiei, Milan Chovanec, la un post local de televiziune citat de BBC. 

UPDATE 23:26 Guvernul german a convocat o reuniune de urgență la Berlin privind atacul armat de la Munchen care s-a soldat cu cel puțin șase morți și mai mulți răniți.

UPDATE 23.24 Pe o filmare cu unul dintre atacatori se aude cum acesta îi spune unui bărbat care filma cu telefonul dintr-o clădire vecină că este german.

UPDATE 23.10 Guvernul german va avea o reuniune de criză la Berlin.

Update 23:04 Un bărbat ar fi fost auzit strigând „Allah e mare”, aşa cum fac teroriştii islamişti când comit atacuri. Mai mulţi martori au vorbit despre faptul că atacatorii vorbeau o limbă străină, însă poliţia a încadrat pentru moment aceste informaţii la capitolul zvonuri.

Update 23:00 Potrivit informaţiilor recente, şi copii, şi adolescenţi au fost împuşcaţi de agresori. Un copil a fost ucis de gloanţele unui agresor.

MAE, anunţ după atentatul din Munchen. S-a înfiinţat o linie pentru asistenţă consulară

Atacul de vineri, de la centrul comercial Olympia, este cel de-al treilea atac armat din ultimele opt zile, din Europa occidentală. Primele două atacuri, care au avut loc în Franţa şi Germania, au fost revendicate de Statul Islamic. 

Update 21:50  Poliţia germană consideră că atacul comis în centrul comercial Olympia, din Munchen, este un atac de tip „terorist”, potrivit Reuters. „Există suspiciuni că este vorba de un atac terorist”, a declarat Poliţia din Munchen. Există suspiciuni că este vorba despre un act terorist, dar nu se cunosc nici motivul, nici natura atacului.

Zvonurile privind împuşcături în centrul oraşului au fost infirmate de poliţie


Update 21:46 Potrivit publicaţiei germane Bild, unul dintre atacatori s-ar fi sinucis. Informaţia nu a fost confirmată de poliţie deocamdată.

Update 21:45  NU există nicio informaţie oficială cu privire la un eventual act de terorism, cu toate că toate datele par să indice acest lucru.

Update 21:43 Poliţia din Munchen a făcut apel la oameni să nu posteze fotografii sau clipuri cu atacatorii pe reţelele de socializare şi să nu-i urmărească pentru a le surprinde feţele. Oamenii sunt rugaţi să nu posteze pe reţelele de socializare nici imagini cu forţele de ordine, pentru a nu le da indicii atacatorilor cu privire la locurile în care se află poliţiştii.

Update 21: 31 A fost declarată starea de urgenţă, iar gradul de alertă teroristă a fost ridicat la maximum.

Update 21:22 Poliţia spune că este vorba despre despre trei atacatori.

Update 21:21 Gara Centrală din Munchen a fost evacuată.

Update 21:15 Martorii vorbesc despre mai multe corpuri fără viaţă în faţa unui fast-food de la parterul centrului comercial.

Update 20:55 Ministrul de Interne al Landului Bavaria, Joakim Herrmann, a confirmat,deocamdată, moartea a trei persoane. 

Update 20:47 Dacă se confirmă că este TERORISM – acest atac terorist este primul de acest fel pe teritoriul german, după ce Germania a deschis porţile refugiaţilor. Munchen este locul unde au sosit cei mai mulţi imigranţi. Au mai fost incidente, dar izolate, inclusiv cel cu cuţitul, în tren.

Update 20:44 Traficul la metrou a fost oprit. Se pare că este vorba despre mai mulţi atacatori, şi nu unul izolat. Poliţia îi roagă pe oameni să nu iasă din case.

Update 20:42 S-a auzit o altă serie de împuşcături, în Karlsplatz

Update 20:38 Cel puţin 15 morţi, potrivit abenzeitung-munchen.de. 

Update 20:33 Poliţia din Munchen a afirmat că ar putea fi mai mulţi atacatori înarmaţi, şi nu unul singur. „Credem că avem de-a face cu un carnagiu”, au afirmat poliţiştii.

Un incident armat a avut loc, vineri, la un centru comercial din Munchen, capitala landului german Bavaria, în apropierea Stadionului Olimpic, în jurul orei locale 18:30, a informat poliţia, citată de DPA.

„În acest moment se desfăşoară o amplă intervenţie a Poliţiei într-un centru comercial”, a informat pe Twitter poliţia din Munchen, fără să precizeze însă cauza incidentului armat.

Poliţia nu a dat informaţii despre eventualele victime, însă din alte surse, inclusiv reţele de socializare, ar fi vorba despre cel puţin un mort şi aproximativ zece persoane rănite.

Citeşte şi ATAC ARMAT la o piscină în Marea Britanie. Trei oameni au murit

Un vast sector din centrul comercial unde s-a produs incidentul a foat încercuit de către forţele de ordine. La locul incidentului au fost desfăşurate elicoptere şi maşini de poliţie, potrivit postului de televiziune BFMTV. Poliţia îi roagă pe oameni să nu iasă dibn casele lor.

Munchen este locul unde au sosit cei mai multi imigranţi. Au mai fost incidente, dar izolate, inclusiv cel cu cuţitul, în tren.