Atacuri armate în Ouagadougou. Peste 30 de persoane au fost ucise şi mai multe sunt rănite

Aproximativ 30 de persoane au fost ucise vineri într-un atac vizând sediul Statului Major al forţelor armate din Burkina Faso, la Ouagadougou, unde Ambasada Franţei şi Institutul Francez au fost de asemenea vizate. 

02 mart. 2018, 20:38

Atacurile – comise de mai multe grupuri de bărbaţi înarmaţi – au început vineri dimineaţa şi au vizat mai multe locuri din centrul capitalei, inclusiv Ambasada Franţei, Institul Francez şi sediul Statului Major al forţelor armate. Cel puţin 28 de persoane au fost ucise în atacul de la sediul Statului Major, potrivit mai multor surse în domeniul securităţii.  85 de persoane au fost rănite, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de sănăate de la Ouagadougou.

Niciun cetăţean francez nu a fost ucis sau rănit în atacul de la Ambasada Franţei, au declarat surse diplomatice franceze. Serviciul de informaţii al Guvernului din Burkina Faso a evocat, într-un comunicat, un ”atac terorist comis (…) de bărbaţi puternic înarmaţi neidentificaţi”, potrivit news.ro.

Guvernul a prezentat un bilanţ provizoriu de ”şase atacatori ucişi, şapte decese în rândul Forţelor apărării şi de securitate, şase răniţi, inclusiv doi civili”. Executivul a condamnat ”acte laşe şi barbare” şi a invitat ”populaţiile să-şi păstreze calmul şi să colaboreze cu forţele apărării şi de securitate”.

Situaţia era ”sub control” la Ambasada Franţei şi la Institutul Francez, a precizat anterior anturajul şefului diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian. Aceste atacuri au un ”răsunet terorist foarte puternic”, a declarat ministrul informaţiei din Burkina Faso Rémis Fulgance Dandjinou pentru televiziunea de stat RTB.

”Patru atacatori au fost neutralizaţi” la Ambasada Franţei, unde ”situaţia” era ”stăpânită”, a anunţat ministrul. La sediul Statului Major, ”a avut loc un atac cu explozivi care a distrus o parte” a clădirii. Explozia a provocat ”un număr de răniţi în rândul jandarmilor şi militarilor în post”, a adăugat Rémis Fulgance Dandjinou.  ”Doi atacatori au fost neutralizaţi” ulterior, însă ”nu există victime civile în acest stadiu”, a spus el.

Militarii francezi au intervenit

Ministrul a anunţat că militari francezi au intervenit împotriva atacatorilor, în ”colaborare” cu forţe de securitate din Burkina Faso. El nu a precizat dacă este vorba despre francezi însărcinaţi cu securitatea ambasadei sau militari din cadrul forţelor speciale franceze cu baza pe aeroportul din Ouagadougou.

”Forţele franceze din Burkina au intervenit în susţinerea acţiunii armatei, ele nu au luat parte direct la acţiune”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Statului Major al armatelor franceze, colonelul Patrick Steiger. Parchetul Parisului a deschis o anchetă cu privire la o tentativă de asasinate teroriste.

Vineri dimineaţa, în faţa sediului Ambasadei Franţei, un corespondent AFP a auzit schimburi de focuri şi tiruri intense şi a văzut un vehicul, al atacatorilor potrivit unor martori, în flăcări, pe drum. Potrivit unor martori, cinci bărbaţi înarmaţi au ieşit dintr-o maşină şi au deschis focul asupra trectprilor, după care s-au îndreptat către Ambasada Franţei, în centrul capitalei Burkina Faso, scrie news.ro

Unul dintre martori, intervievat de AFP, i-a catalogat pe atacatori drept nişte ”imbecili” care, ”cu (puşti de tip) Kalaşnikov (…) au început să deschidă focul asupra jandarmilor care se aflau în gheretă” în faţa ambasadei. Erau ”îmbrăcaţi în civil, nici măcar cagulaţi, cu faţa descoperită”.

Potrivit unei surse din interiorul ambasadei, cinci bărbaţi înarmaţi au încercat să pătrundă în clădire, fără să reuşească. Ei au deschis, atunci, focul asupra sediului ambasadei.

Fum negru ieşind din clădiri

Alţi martori au făcut declaraţii despre o explozie în apropierea sediului Statului Major al armatelor din Burkina Faso şi Institutului Francez, la aproximativ un kilometru depărtare de primul atac, tot în centrul capitalei.

Fotografii postate de locuitori ai capitalei pe Twitter au surpris coloane groase de fum negru ridicându-se din mai multe clădiri, inclusiv cea a Statului Major, potrivit news.ro.

Capitala Burkinei Faso a fost în ultimii ani ţinta unor atacuri jihadiste vizând locuri frecventate de occidentali. Atacuri ale unor grupări jihadiste vizând reprezentanţi ai statului – sedii de jandarmerie şi şcoli mai ales – au loc cu regularitate în nordul ţării, la frontiera cu zone instabile din Mali.

La 13 august, doi atacatori au deschis focul asupra unui restaurant halal – Aziz Istanbul – situat pe bulevardul principal din capitală, soldat cu 19 morţi şi 21 de răniţi. Atacul nu a fost revendicat. La 15 ianuarie 2016, 13 persoane – inclusiv şase canadieni şi cinci europeni – au fost ucişi într-un raid jihadist la hotelul Splendid şi restaurantul Cappuccino, în centrul Ouagadougou.

Asaltul forţelor ţării, susţinute de militari francezi, a durat aproximativ 12 ore, iar atacul a fost revendicat de Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), care l-a atribuit grupării jihadiste Al-Mourabitoune al algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Pe 3 februarie, un atacator a fost ucis într-o ambuscadă a unor bărbaţi înarmaţi contra unei patrule de poliţişti la Déou, o localitate situată în nordul Burkina Faso, la frontiera cu Mali.

Nordul Burkina Faso este teatrul unor atacuri jihadiste din primul trimestru al lui 2015, care s-au soldat cu 133 de morţi, în 80 de atacuri, potrivit unui bilanţ oficial.