ATENŢIE! Întreruperea somnului este mai periculoasă decât lipsa lui

Cu ritmul agitat şi, de multe ori stresant, al vieţii moderne, nu e de mirare că se fac o mulţime de cercetări care analizează sănătatea omului în raport cu somnul şi numărul orelor pe care ar trebui să le dormim.
Iulian Tudor
13 nov. 2015, 11:14
ATENŢIE! Întreruperea somnului este mai periculoasă decât lipsa lui

Un nou studiu realizat de Johns Hopkins Medicine, din SUA, sugerează că întreruperea somnului de către alarma ceasului este un lucru extrem de rău, fiindcă înseamnă, în primul rând, un somn insuficient, chiar dacă cu toţii suntem tentaţi să apăsăm mereu pe butonul de amânare, scrie descopera.ro.

Echipa de savanţi a cerectat un grup de 62 de barbaţi şi femei sănătoase pentru a examina modul în care somnul afectează organismul.

Citeşte şi Lucruri pe care să nu le faci când eşti epuizat fizic

Voluntarii au fost monitorizaţi în mai multe faze ale somnului: mai mult de trei nopţi de somn neîntrerupt, treziri forţate sau orele de culcare întârziate. Grupurile pentru fiecare experiment erau selectate aleatoriu. Începând cu a doua noapte, cei care au fost forţaţi să se trezească au fost într-o stare mult mai proastă decât cei care s-au dus la culcare târziu.

„Când somnul este perturbat pe toată durata nopţii nu ai posibilitatea de a progresa în stadiile de somn. Obţinerea unei cantităţi de somn la unde lente este extrem de importantă, această fază este una esenţială pentru sentimentul de restaurare”, a explicat autorul studiului, Patrick Finan, într-un comunicat de presă.

În medie, cei care au fost forţaţi să se trezească de opt ori prin noapte au raportat o scădere a stării de spirit cu 31 la sută.

Studiul lui Finan şi al echipei sale merge dincolo de problema de a te simţi morocănos dimineaţa. Cercetarea lor poate deschide noi tratamente pentru insomnia pe termen lung, care este asociată cu o stare depresivă. Tinerii părinţi, de exemplu, sau personalul medical de la secţiile de urgenţă sunt adesea supuşi la treziri frecvente pe tot parcursul nopţii, iar efectele acestor treziri asupra biologiei umane încă nu sunt pe deplin înţelese.

Într-o încercare de a afla mai multe despre somn şi modul în care aceasta afectează bunăstarea noastră mentală şi fizică, cercetatorii au folosit testele polisomnografice. Ele au monitorizat funcţiile creierului şi cele ale corpului şi anume undele cerebrale, nivelul de oxigen, ritmul cardiac, modelele de respiraţie şi chiar mişcările picioarelor pentru a încerca să înţeleagă ce se întâmplă în timp ce moţăim.

Citeşte şi Top 10 motive din cauza cărora nu dormim bine cu partenerul

Potrivit lui Patrick Finan, concluziile raportului sunt, de asemenea, interesante în ceea ce priveşte efectele cumulate ale somnului insuficient: diferenţe mai mari între grupuri au apărut după a doua noapte şi au continuat în a treia noapte.

Studiul a constatat că cei care au fost treziţi periodic au avut faze mai scurte de somn adânc. Statisticile au aratat că rezultatele acestui fapt sunt un nivel de energie redus şi mai puţine sentimente de simpatie şi prietenie.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Țara din Europa a cărei suprafață crește de la an la an. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
Capital.ro
A murit marele actor. Lumea a pierdut un adevărat geniu: Este o zi tristă...
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
800 de lei GRATIS pentru acești români! Ce trebuie să facă pentru acești bani
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres va continua”. Cum se simte premierul Slovaciei la mai bine de o săptămână de la atac
Capital.ro
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'