Atenţie, şoferi! Poliţiştii dau AMENZI conducătorilor auto cu maşini neechipate cu cauciucuri de iarnă

Publicat: Duminică, 18 Martie 2018 12:34 // Actualizat: Duminică, 18 Martie 2018 17:09 // Sursa: romaniatv.net

Vremea s-a schimbat radical în ultimele ore în toată România. Ploile şi ninsorile şi-au făcut apariţia în mare parte din ţară, iar temperaturile au scăzut drastic, favorizând producerea poleiului. În judeţe din Moldova şi Transilvania ninge de ore bune, iar zăpada s-a depus pe şosele. Şoferii circulă cu dificultate şi în Harghita. Iar în Maramureş un drum naţional este blocat de copacii căzuţi pe carosabil. Poliţiştii avertizează că este interzisă circulaţia autovehiculelor neechipate cu anvelopele de iarnă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 Bucureşti – Cernavodă plouă. Din cauza temperaturilor scăzute şi a carosabilului ud există riscul apariţiei poleiului.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor neechipate cu anvelopele de iarnă, fără a face referire la vreo dată calendaristică, atât timp cât drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

CAUCIUCURI DE IARNA, ANVELOPE DE IARNĂ: Pe timp de iarnă, Poliţia Rutieră vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să cerificaţi starea autovehiculului. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante! Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Rutieră Ieşeană recomandă, de asemenea, şoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă, şi se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amenzi cauciucuri de iarnă amenzi politia anvelope de iarna ninsori polei
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 7 °
Ultimele joburi adaugate
24 H