COD PORTOCALIU de VISCOL şi NINSORI în 11 judeţe şi în Capitală. COD GALBEN în alte 15 VEZI HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) e emis, joi dimineaţa, un cod portocaliu şi două coduri galbene de viscol puternic şi ninsori abundente în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Capitală.

05 ian. 2017, 07:53

UPDATE în TIMP REAL. Vezi starea DRUMURILOR din ROMÂNIA

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 05 ianuarie, ora 22.00 – 06 ianuarie, ora 20.00
Fenomene vizate:ninsori însemnate cantitativ și local viscolite;
Zone afectate: conform textului şi hărţii

Citeşte şi Toţi şoferii fac aceste greşeli. Cum TREBUIE să CONDUCI, de fapt, pe TIMP DE IARNĂ

În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 06 ianuarie, orele 02.00 – 18.00
Fenomene vizate: viscol puternic;
Zone afectate: conform textului şi hărţii

În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

Citeşte şi Cum să conduci pe timp de iarnă, astfel încât să nu dai de necaz. Vezi regulile care îţi vor salva viaţa

MESAJ 2

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 06 ianuarie, ora 20 – 07 ianuarie, ora 10
Fenomene vizate:intensificări ale vântului, ninsoare viscolită sau spulberată;
Zone afectate: conform textului şi hărţii;

În intervalul menţionat, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

Notă: Unele intensificări ale vântului vor fi şi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

Începând de vineri, 6 ianuarie şi până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.

Citeşte şi PROGNOZA METEO. Meteorologii anunţă vreme geroasă şi ninsori în următoarele zile

Măsuri de urgenţă ale autorităţilor

La Ministerul de Interne şi în teritoriu autorităţile deja se mobilizează pentru a stabili planul de măsuri ce se impun. La ora 14.00 va avea loc un Comandament de Urgenţă la Ministerul de Interne.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că la nivelul tuturor direcţiilor regionale de drumuri şi poduri se acţionează şi se va acţiona în conformitate cu programul stabilit, în vederea asigurării condiţiilor de trafic normale pentru perioada de iarnă.

În condiţiile meteo extreme de Cod Galben şi Portocaliu, conform Protocolului comun cu Poliţia Rutieră, dacă va fi cazul, se va lua decizia închiderii unor sectoare de drum. Acest demers este necesar atât pentru desfăşurarea activităţii de deszăpezire, cât mai ales pentru siguranţa participanţilor la trafic. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Ţinând cont de condiţiile de iarnă, este obligatorie echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite. Pentru evitarea unor riscuri se recomandă deplasarea doar în cazuri de forţă majoră. Intervenţia în timp util a utilajelor de deszăpezire este condiţionată şi de respectarea de către participanţii la trafic a tuturor regulilor de circulație și a restricțiilor impuse.