Bilanţ Parchetul General: În 2017, procurorii au soluţionat peste 500.000 de dosare şi au trimis în judecată aprox. 60.000 de inculpaţi

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri, cu ocazia prezentării bilanţului Parchetului General, că, în anul 2017, procurorii au avut de soluţionat 1.752.067 dosare, dintre care au soluţionat 533.040, 59.839 de inculpaţi fiind trimişi în judecată. 

RomaniaTV.net
07 mart. 2018, 04:50
Bilanţ Parchetul General: În 2017, procurorii au soluţionat peste 500.000 de dosare şi au trimis în judecată aprox. 60.000 de inculpaţi

Procurorul general Augustin Lazăr prezintă la acestă oră, la Sala de marmură a Cercului Militar Naţional, raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2017. 

„Procurorii se bucură de statutul de magistrat care le conferă în activitatea judiciară respectul şi autoritatea cuvenite, iar, în contrapondere, le atrage şi o mare responsabilitate. Atenţia publică permanent şi uneori insistent orientată către munca procurorilor a impus, alături de responsabilizarea amintită, asumarea unei conduite integre, a unei ţinute etice înalte care să faciliteze acceptarea de către societate fără rezerve a produsului activităţii Ministerului Public. În anul 2017, procurorii şi-au îndeplinit cu profesionalism atribuţiile legale, acţionând pentru apărarea ordinii de drept şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Prevederile constituţionale şi legale asigură în prezent, în mod practic şi efectiv, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti”, a spus Lazăr.

„Coordonatele majore ale activităţii procurorilor în anul 2017 au constat în volumul mare al cauzelor de soluţionat, complexitatea deosebită dată de obiectul şi natura acestora, numărul mare de persoane implicate, diversitatea ariilor sociale şi juridice din aceste speţe şi abordarea multidisciplinară a cauzelor, unele din acestea cu reverberaţii în istoria recentă a României”, a declarat procurorul general.

In 2017, procurorii au avut de solutionat 1,752 milioane de dosare, 533.000 de dosare au fost solutionate. De asemenea, 59.839 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, din care 3.882 de inculpaţi minori. Din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată, 20.380 au săvârşit infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, din care, mai mult de jumătate pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Au fost 1036 de inculpati achitati in 2017, din care 123 prin dezincriminare, adica 1,7% din cei trimis in judecata in 2017. Procentul de achitari e similar cu cel din 2016″, a mai spus procurorul general. 

1.491 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă, reprezentând 2,5 la sută din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. Dintre cele 1.265 de victime ale acestei infracţiuni, 845 au fost minori, potrivit bilanţului prezentat miercuri de procurorul general Augustin Lazăr.

În cazurile în care copiii au fost victime ale părinţilor, 223 de persoane au fost victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 162 minori, 62 de persoane au fost victime ale omoruri, tentativă şi faptă consumată, dintre care 28 de minori, 57 de persoane au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe, dintre care 31 de minori, 44 de persoane au fost victime ale violului, dintre care 37 de minori şi 622 de persoane au fost victime ale abandonului de familie, dintre care 557 de minori.

De asemenea, în cazurile în care au fost victime fraţi sau surori din familie, 132 de persoane au fost victime ale infracţiunilor contra persoane, dintre care 18 minori, 43 de persoane au fost victime ale omorului, tentativă şi faptă consumată, 68 de persoane au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe şi 14 persoane au fost victime ale violului, dintre care 12 minori.

Augustin Lazăr a enumerat câteva dintre cauzele penale importate abordate în 2017, printre care acordarea titlului de Luptător în Revoluţie care a prejudiciat bugetul statului cu aproape 14,1 milioane de lei, reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor, dosarul Hexi Pharma sau dosarul Mineriadei.

 

La prezentarea bilanţului Ministerului Public participă şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, precum şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Camelia Marcu şi şeful Poliţiei Române Cătălin Ioniţă. De asemenea, mai sunt prezenţi diplomaţi străini şi alţi reprezentanţi ai CSM, DNA şi ai Ministerului Public. La eveniment nu este Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei lipseşte, fiind prezent la alt eveniment, care are loc la aceeaşi oră. Tudorel Toader a lipsit şi de la bilanţul DNA.

La precedentul bilanţ al instituţiei, şeful statului a lăudat activitatea Ministerului Public în anul 2016, afirmând că a contribuit la restabilirea încrederii cetăţenilor în justiţie, dar a atras atenţia că procurorii trebuie să rămână „loiali” normei potrivit căreia nimeni nu este mai presus de lege şi trebuie să respecte libertăţile şi drepturile cetăţenilor. Tot atunci, preşedintele spunea că aşteaptă, „ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte: prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale”. Săptămâna trecută, la bilanţul DNA, Iohannis a subliniat că asistăm la manifestări virulente ale disperării în încercarea clară de a subordona justiţia politicului şi că integritatea magistraţilor trebuie să rămână standard de referinţă pentru societate.

În schimb, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va lipsi, cum a lipsit şi de la bilanţul DNA. De data aceasta nu a mai motivat că nu a primit raportul din timp, ci că va fi prezent la alt eveniment, la aceeaşi oră. Potrivit programului anunţat pe site-ul Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader va merge miercuri, la ora 11.00, la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului din Senat.

rocurorul general Augustin Lazăr a declarat recent, într-un interviu pentru AGERPRES, că 35% dintre inculpaţii trimişi în judecată anul trecut au încălcat legislaţia rutieră, principalele două cauze fiind „infrastructura rutieră primitivă, de acum 100 de ani”, dar şi comportamentul conducătorilor auto.

„Inculpaţii trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice reprezintă 35% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. La fiecare 100 de inculpaţi, 35 sunt trimişi în judecată pentru aceste fapte. (…) Circulăm pe o infrastructură rutieră primitivă, de acum 100 de ani. (…) Din păcate, numărul de infracţiuni comise de tineri şi de minori este în creştere. Este o altă veste rea”, a afirmat procurorul general.

Augustin Lazăr a menţionat că au crescut şi faptele de violenţă în familie, dar şi infracţiunile săvârşite de minori, una dintre cauze fiind faptul că părinţii pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija vecinilor sau a unor rude mai îndepărtate.

„Pe locul doi se află infracţiunile contra patrimoniului şi observăm că circa 23-24 de inculpaţi dintr-o sută de inculpaţi au comis infracţiuni de acest gen, adică infracţiuni de furt, de înşelăciune, infracţiuni de distrugere. (…) Pe locul trei se află infracţiunile contra persoanei. 20 de inculpaţi dintr-o sută au comis infracţiuni contra persoanei. Atrag atenţia în mod deosebit faptele de violenţă în familie. Din păcate, într-o lume foarte agitată, în care circulă toată lumea peste tot, în care se întâmplă foarte multe lucruri, a crescut violenţa în familie, au rămas foarte mulţi minori care nu se află în îngrijirea părinţilor, ci în cea a vecinilor, a unor rude mai îndepărtate şi care cresc de la sine, fără să aibă o îndrumare, un model parental prezent, care zi de zi să îi atragă atenţia şi să îl ajute în educaţie. A crescut spectaculos, din păcate, numărul de inculpaţi minori care comit aceste infracţiuni”, a spus Lazăr. 

În urmă cu exact un an, pe 7 mertie 2017, a avut loc prezentarea bilanţului Ministerului Public pe 2016, la eveniment participând atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader. În schimb, a lipsit Laura Kovesi, şefa DNA.