Austria ar putea fi următoarea ţară care va părăsi Uniunea Europeană

Austria ar putea să devină următoarea țară care va părăsi Uniunea Europeană, după Marea Britanie. Candidatul de extremă dreaptă în alegerile prezidențiale din 4 decembrie din Austria, Norbert Hofer, a declarat că va susține organizarea unui referendum cu privire la apartenenta țării sale la Uniunea Europeană, dacă aceasta va deveni mai centralizată dupa ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

24 nov. 2016, 09:53
Austria ar putea fi următoarea ţară care va părăsi Uniunea Europeană

Hofer a declarat pentru BBC că deși blocul comunitar este important pentru Austria, el doreste o „UE mai bună”.

Norbert Hofer, reprezentantul Partidul Libertatii (FPOe), care se va confrunta la 4 decembrie, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, cu independentul sustinut de Verzi, Alexander Van der Bellen(72 de ani), ar putea deveni primul sef de stat din UE exponent al extremistilor de dreapta. Rezultatul scrutinului este insă greu de anticipat, întrucât sondajele sunt extrem de strânse. 

Norbert Hofer a insistat că nimeni nu ar trebui să se teamă de el daca va deveni președinte și a admis că musulmanii care trăiesc în Austria sunt parte a acestei țări.

Pe de altă parte, Hofer a dat asigurări că un vot în favoarea sa nu înseamnă unul pentru retragerea Austriei din UE , asa-zisul ‘Oexit’, menționând însă că două situații l-ar putea determina să-și schimbe opțiunea: o viitoare decizie de admitere a Turciei în UE sau răspunsul Uniunii la Brexit.