Autorii atacurilor din Bavaria aveau contacte cu membri ai grupării Stat Islamic din Arabia Saudită

Autorii celor două atacuri înregistrate la sfârșitul lunii iulie în Bavaria (sudul Germaniei), un refugiat afgan și un altul sirian, au avut în mod repetat contacte cu membri ai grupării teroriste Stat Islamic, unele dintre ele în Arabia Saudită, informează vineri săptămânalul Der Spiegel, citat de EFE.

05 aug. 2016, 12:41
Autorii atacurilor din Bavaria aveau contacte cu membri ai grupării Stat Islamic din Arabia Saudită

Afganul de 17 ani care la 18 iulie a atacat cu un topor şi cu un cuţit pasagerii dintr-un tren regional, la Wurzburg, fiind ucis de poliție, își luase rămas-bun cu puțin înainte de atac cu un ‘ne vedem în paradis’ de la unul dintre aceste contacte.

Potrivit Der Spiegel, care citează surse care participă la anchetă, în conversațiile pe chat purtate înainte de atac, interlocutorii săi i-au propus să se urce într-o mașină și să intre cu ea în plin într-o mulțime de oameni, idee respinsă de tânărul afgan pe motiv că nu are permis de conducere. Apoi, tânărul Riz Khan Ahmadzai și-a anunțat intenția de a se urca într-un tren pentru a ataca pasageri, așa cum a și făcut-o, într-un incident soldat cu cinci răniți grav.

În ceea ce-l privește pe sirianul de 27 de ani care a murit atunci când a detonat bomba pe care o purta într-un rucsac, la Ansbach, anchetatorii cred că faptul că bomba a explodat în acel moment a fost un accident și că intenția lui era să detoneze bomba din rucsac de la distanță, cu ajutorul unei telecomenzi, în zona în care avea loc un festival în aer liber.

Presupusul jihadist, Mohamed Daleel, s-a aflat în contact telefonic cu un interlocutor necunoscut, care i-a dat instrucțiuni până cu puțin timp înainte de producerea exploziei, în seara zilei de 24 iulie. Refugiatul sirian, care nu avea bilet de intrare la festival, a fost interceptat de serviciul de securitate privată pe când încerca să intre la festival și s-a aruncat în aer în fața uneia dintre porțile de acces.

Afganul de 17 ani sosise în Germania în 2015 și, după ce a stat o vreme într-un adăpost pentru minori, a locuit apoi la o familie. În cazul sirianului, se știe că acesta suferea de tulburări din cauza depresiei și unul dintre terapeuții săi atrăsese atenția că individul avea tendințe sinucigașe. Amândoi au lăsat în urmă înregistrări video în care susțineau că vor să-și ‘răzbune frații’ musulmani morți în țările lor de origine, înregistrări care ulterior au fost difuzate pe site-urile apropiate grupării teroriste Stat Islamic.