Autorităţile italiene, sfătuite să evite implicarea grupurilor mafiote în eforturile de reconstrucţie

Autorităţile trebuie să se asigure cu grupurile mafiote nu vor participa în niciun fel la operaţiunile de reconstrucţie după cutremurul din centrul Italiei, soldat cu aproape 300 de morţi, afirmă Franco Roberti, şeful Direcţiei italiene antimafie, citat de ziarul La Repubblica.

30 aug. 2016, 06:38
Autorităţile italiene, sfătuite să evite implicarea grupurilor mafiote în eforturile de reconstrucţie

„Există riscuri, este inutil să spun, privind infiltrarea organizaţiilor mafiote în operaţiunile de reconstrucţie postseism”, a declarat Franco Roberti.

Procurorul-şef antimafie a amintit că organizaţii infracţionale s-au implicat în contractele de reconstrucţie după cutremurul care a avut loc în Irpinia în anul 1980, soldat cu 2.483 de morţi. Au existat acuzaţii că organizaţii criminale precum Camorra şi ‘Ndrangheta ar fi încercat să obţină contracte de reconstrucţie şi după seismul produs în L’Aquila în anul 2009, soldat cu moartea a 309 persoane.

„L’Aquila ne oferă un model important, care a funcţionat bine. Un model de reconstrucţie elaborat împreună, sub supravegherea Procuraturii naţionale antimafie şi a Direcţiei anticorupţie”, a spus Roberti.

Bilanţul cutremurelor produse pe 24 august în centrul Italiei a ajuns la cel puţin 292 de morţi.