Avertisment pentru răniţii din Colectiv. La ce pericole sunt expuşi la aproape o lună de la incendiu

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a lansat un avertisment care îi vizează pe răniţii cu arsuri pe suprafeţe mari din corp, aflaţi încă în spitale după incendiul din Club Colectiv, din 30 octombrie. Aceştia, chiar dacă au avut o evoluţie favorabilă, sunt expuşi unor riscuri de infecţie şi de complicaţii, ca urmare a scăderii imunităţii.

RomaniaTV.net
26 nov. 2015, 11:47
Avertisment pentru răniţii din Colectiv. La ce pericole sunt expuşi la aproape o lună de la incendiu

Victimele din incendiul din Colectiv care sunt încă internate în spitalele din Capitală nu se pot considera în afara oricărui pericol, în ciuda faptului că unele dintre ele au înregistrat o evoluţie favorabilă.

„Infecţiile nozocomiale (n.r. intraspitaliceşti) sunt o realitate la aceşti pacienţi. Suprafeţele arse sunt foarte mari, suportă multiple intervenţii invazive, iar imunitatea pacienţilor este foarte scăzută. Antibioterapia e utilizată în situaţia asta, dar se dezvoltă rezistenţă la antibiotice şi se poate întâmpla şi aici, şi în Anglia, şi în Italia, şi în altă ţară”, a explicat ministrul Achimaş-Cadariu.

„Infecţiile nozocomiale nu ţin de curăţenie, ele apar de la folosirea antibioticelor. Nu are legătură cu curăţenia. Problema majoră a acestor infecţii e suprautilizarea antibioticelor”, a explicat Arafat.

INCENDIU CLUB COLECTIV: Ajutoarele medicale din Germania au sosit la Bucureşti

Şase tineri sunt în stare critică, dintr-un total de 38 de pacienţi, internaţi încă în spitalele din România. Alte 29 de victime din Colectiv au fost transportate în spitale din străinătate.

Costurile estimative pentru pacienții răniți în clubul Colectiv care au fost transferați în străinătate se ridică la 90.000 – 100.000 de euro pe lună pentru o persoană, dar pot varia în funcţie de evoluţia şi complexitatea fiecărui caz în parte. Costurile vor fi acoperite de statul român, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

Președintele CNAS, Vaslie Ciurchea, a adăugat că din numărul total de pacienți internați în spitale după acest tragic eveniment 27 erau neasigurați. Pentru aceștia au fost plătite asigurările, conform legii, de Fundația Mereu Aproape, a precizat el.

„În străinătate au plecat 39, dintre care 33 folosesc formularul S2 sau 112, restul nu erau cetățeni români sau sunt plecați în Israel. Spitalele în care sunt internați bolnavii folosesc formularul S2, deci decontul se va face pe acest formular la momentul încheierii tratamentului sau pe etape de tratament”, a spus Ciurchea.