AVERTIZARE METEO: Praful saharian se întoarce peste România

Codul galben de ploi aduce cu sine şi praful saharian, anunţă meteorologii de la INMH. Specialiştii spun că nu sunt mari motive de îngrijorare.  

23 apr. 2014, 11:22
AVERTIZARE METEO: Praful saharian se întoarce peste România

Meteorologii au emis o nouă avertizare de ploi şi vânt. Începând cu miercuri seară, de la ora 20.00, vremea va deveni instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 l/mp.

De asemenea, vântul va avea intensificări în regiunile sudice cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

COD PORTOCALIU de inundaţii în sudul ţării. Vezi regiunile vizate

„Aceşti cicloni mediteraneeni adaugă şi fenomene spectaculoase în evoluţia lor.. De această dată, datrorită traiectoriei ciclonului, frontul vine chiar din Sahara, dar la altitudini mari. Fenomenul se va putea observa şi în ţara noastră, dar este un fenomen mai degrabă spectaculos decât periculos. Pulberile sahariene vor veni din această seară odată cu ploile şi, probabil, le vom constata dimineaţa pe autoturismele noastre”, a declarat în exclusivitate la România TV climatologul Roxana Bojariu. „Este un fenomen relativ obişnuit pentru ţara noastră. Acest praf are şi beneficiile lui, conţine foarte multe minerale. În plus, vom avea parte de un apus frumos deoarece acest praf va adăuga culori frumoase asfiinţitului”, a mai spus Roxana Bojariu. 

COD GALBEN de ploi abundente. Vezi zonele vizate

Un fenomen similar a avut loc în România în luna mai a anului trecut, când s-a semnalat un nivel redus al concentraţiilor de praf saharian. 

 

Citeşte şi Alertă în Marea Britanie: Norii cu nisip saharian au acoperit mare parte din regat VIDEO