Băieţelul răpit din spital de părinţi şi dus în Cehia s-a vindecat de cancer

Băieţelul britanic răpit de părinţi din spital s-a vindecat de cancer. Băiatul avea o tumoră pe creier, iar medicii nu îi mai dădeau şanse şi i-au refuzat orice tratament. Cazul, care a provocat un scandal uriaş în Marea Britanie, s-a terminat cu bine, mulţumită unui tratament revoluţionar.

24 mart. 2015, 08:21
Băieţelul răpit din spital de părinţi şi dus în Cehia s-a vindecat de cancer

Povestea lui Ashya King, un băieţel de numai cinci ani, a emoţionat o lume întreagă. Cazul lui a făcut înconjurul Europei anul trecut, când a fost răpit de părinţii săi din spital. Copilul fusese diagnosticat cu o tumoră canceroasă la creier, iar medicii britanici nu îi dădeau nicio şansă, dar nici nu erau de acord cu externarea sau transferul micuţului în altă ţară. Disperaţi, părinţii l-au luat din spital, pe ascuns, şi au fugit cu el în Spania. Acolo aveau o casă de vacanţă pe care voiau să o vândă. Cu banii obţinuţi voiau să îl ducă pe copil în Cehia, pentru un tratament revoluţionar.

„Ne-am interesat puţin şi am vrut ca fiul nostru să facă radioterapie cu protoni, care nu se face prin sistemul medical de stat. Terapia cu protoni este cu mult mai bună pentru copiii cu cancer la creier. Se concentrează pe zonă (afectată – n.r.), în timp ce radioterapia obişnuită îi trece prin cap şi iese pe partea cealaltă, distrugând totul”, au explicat părinţii copilului.

Părinţii lui Ashya au fost arestaţi după câteva zile, iar băiatul transferat înapoi în Marea Britanie. Însă cazul a provocat un adevărat cutremur pe scena politică şi nu numai. Chiar premierul David Cameron le-a luat apărarea părinţilor lui Ashya. Pe internet s-au strâns donaţii şi s-au semnat petiţii pentru transferul lui în Cehia, iar după câteva săptămâni, băiatul a ajuns la Praga, pentru tratament. Acum, micuţul le-a făcut cel mai frumos cadou rudelor şi oamenilor de rând care l-au ajutat: medicii au anunţat că s-a vindecat de cancer.