Bani de la Guvern, cine se încadrează în schema de ajutor de 4,5 milioane de lei. Decizia, adoptată la şedinţa de joi

Guvernul a aprobat joi o schemă de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru acest an, este de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

12 iul. 2018, 16:49
Bani de la Guvern, cine se încadrează în schema de ajutor de 4,5 milioane de lei. Decizia, adoptată la şedinţa de joi

”Având în vedere importanţa schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc, precum şi numărul însemnat de fermieri care dispun de resurse furajere şi doresc să crească porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, a fost luată decizia ca această schemă să fie permanent deschisă pentru înscriere, luând în considerare faptul că, pe parcursul Programului crescătorii pot deveni furnizori, iar în consecinţă, prin proiect se creează cadrul juridic pentru o astfel de înscriere”, a informat joi Ministerul Agriculturii.

Astfel, furnizorii de purcei, crescătorii de porci şi procesatorii/alte persoane juridice, în baza cererii, pot solicita înscrierea în Program, pe toată durata de desfăşurare a acestuia, cu condiţia ca cererea de plată şi documentele însoţitoare să se depună cu respectarea termenului prevăzut, dar nu mai târziu de 10 decembrie 2020. 

De asemenea, prin acest act normativ se creează posibilitatea de a fi beneficiari ai schemei, pe lângă crescătorii care deţin exploataţii supuse înregistrării sanitare veterinare sau supuse autorizării sanitare veterinare, şi cei care deţin tipul de exploataţii de animale supuse controlului sanitar veterinar.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2018-2020, se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Pentru înscrierea în Program, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice, au avut o perioadă de 90 de zile, respectiv 16 ianuarie – 16 aprilie 2018.

La încheierea acestei perioade, erau înscrişi în registrele unice corespunzătoare: 223 furnizori, 28 procesatori şi 3.410 crescători.