Bărbatul din Neamţ, acuzat de TERORISM, a fost arestat. DIICOT: Plănuia SĂ ATACE CU BOMBE trupele speciale ale MAI

Publicat: Joi, 14 Septembrie 2017 16:44 // Actualizat: Joi, 14 Septembrie 2017 18:04 // Sursa: romaniatv.net

Cristian Bîrzu, acuzat pentru acte de terorism, după ce a vrut să comită "atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării", a fost arestat. 

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au emis, miercuri noaptea, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Cristian Bîrzu, bărbatul din Roman, județul Neamț, acuzat de terorism. 

"Inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Bărbatul a fost condamnat pe 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamţ la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc în februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului. Potrivit DIICOT, în timpul executării pedepsei într-un penitenciar din Germania, bărbatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, şi s-a raliat la ideologia acestora, declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.

"Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria", arată procurorii.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, şi existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de către alţi doi reţinuţi şi un alt suspect, specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport etc.

"La gruparea infracţională a aderat şi inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Aştefănoaei Cristian şi Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor, iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte şi de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate", potrivit sursei citate.

Cristian Bîrzu a aderat la grupare în 2017, el având rolul de a indentifica clienţi interesaţi să obţină acte falsificate, oameni de la care primea bani.

Totodată, bărbatul a obţinut acte false de la membrii grupării pentru a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv.

"În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracţionale, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie", arată DIICOT.

Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, au efectuat, marţi, nouă percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui şi Roman, şi au ridicat obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cristian Bîrzu DIICOT terorist Neamt terorist roman terorist România
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6663
RON
20 Jun
noapte 18 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H