Băsescu: Ponta să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare. Forţarea votului riscă atacarea la CCR

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la CCR de către 50 de parlamentari şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament. Şeful statului că premierul Victor Ponta ar trebui să treacă prin Parlament noul program de guvernare, prin asumarea răspunderii, înainte de validarea componenței noului guvern. Tot marţi, Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care cere respectarea "procedurilor constituţionale". 

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 12:07
Băsescu: Ponta să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare. Forţarea votului riscă atacarea la CCR

Miniștrii din noul cabinet Ponta au ajuns în Parlament pentru votul de învestitură. Chiar înainte de acest moment, președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Ponta să vină în Parlament cu un nou program de guvernare, dacă nu, președintele amenință că va ataca noul Executiv la CCR. Totuși, chiar și în varianta în care Ponta face cum cere președintele se poate alege cu o plângere la CCR. 

Băsescu: Vreau un Guvern legitim. Nu vreau să creez un precedent, vreau rigoare constituţională

„Vreau un Guvern legitim. Nu vreau să creez un precedent, rigoare faţă de litera şi spiritul Constituţiei trebuie respectate. Nu vreau să fie ca la români, în genul dă-i, că merge şi aşa. Dacă nu-şi asumă răspundere, nu voi întârzia nici un minut pe introducerea unei moţiuni pe program. Vreau un Guvern legitim. Acum se guvernează cu alte formaţiuni. Vreau să previn un atac la CCR dacă se ajustează programul de guvernare şi se vine cu realitatea momentului”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu: Cer USD să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare. Vă asigur că nu e o chichiţă

„Îi cer să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare. Vă asigur că nu e o chichiţă, e o condiţie a legitimităţii constituţionale, urmare a schimbării structurii Guvernuluui. Nu se poate continua cu un program unde e menţionat USL, când USL nu mai e la guvernare. Una din cele două componente ale USL nu mai e la guvernare. Mai mult, au apărut noi obiective, asumate prin protocoale bilaterale, care trebuie introduse în program, aşa cum au fost ele încheiate”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă.

Băsescu: Noul Guvern va fi atacat cu moţiune de 50 de parlamentari dacă nu vin cu un alt program

„Hotărărea instalării noului Guvern riscă să fie atacată de 50 de parlamamentari dacă USD nu-şi asumă răspunderea pe noul program. Şi vă asigur că va fi. Şi se suspendă instalarea până ce CCR dă verdict. Parcursul este acesta: asumarea răspunderii azi, să nu se stea cinci zile, pe programul asumat de noile partide, nu de USL, apoi votul în plen al miniştrilor, iar, apoi, emiterea decretelor în noaptea asta şi Românnia are Guvern”, a spus şeful statului.